StoryEditorOCM
Crna kronikaAVIONSKA NESREĆA

Srušio se zrakoplov tijekom polijetanja u Puli, dvoje ljudi je poginulo. Pogledajte fotografije s mjesta nesreće

Piše Vijesti SD, I. Marković
31. ožujka 2023. - 16:23

NOVO:

15:35 Pulska Zračna luka do daljnjeg je zatvorena, službena postupanja su u tijeku, a očekuje se dolazak predstavnika Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća, potvrdila je u petak, nakon zrakoplovne nesreće u kojoj su dvoje stranih državljana poginulo, direktorica Nina Vojnić Žagar, donosi Slobodna Dalmacija.

"Ovo je prva zrakoplovna nesreća u Zračnoj luci Pula u kojoj su nažalost život izgubile dvije osobe. Radi se o stranim državljanima", izjavila je novinarima direktorica Zračne luke nakon nesreće do koje je došlo prilikom polijetanja malog zrakoplova.

Službena postupanja koja provode nadležne službe su u tijeku, a javnost će, kazala je, biti pravodobno izvještena o saznanjima čim nove informacije budu dostupne.

"O uzrocima nesreće u ovom trenutku ne mogu govoriti, jer se još ne znaju, no Agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća je nadležna za to i očekujemo dolazak njenih predstavnika. Zračni promet je obustavljen i Zračna je luka do daljnjega za sav promet zatvorena. Organizirani su transferi autobusom i ostali putnici su još ovdje i čekaju svoj transfer", kazala je Vojnić Žagar.

U međuvremenu istarski župan Boris Miletić je u kratkom priopćenju izrazio sućut obiteljima poginulih u padu aviona.

Lokalni mediji nagađaju da se radi o modelu aviona "Virus pipistrel" slovenske proizvodnje, dvosjedu s jednim motorom koji se prodaje kao ultralaki i laki sportski avion.

"Malim avionima vjetar zna stvarati probleme, no ako je pilot imao više od 300 sati leta, tako nešto mu ipak ne bi trebalo predstavljati poteškoću. Mada danas jest puhao jak vjetar. Možda su zaboravili na gorivo… Teško mi je to sad procijeniti. Evidentno da je zrakoplov pao te se potom zapalio nakon udarca. Inače, to je jako čvrst, kvalitetan i ekonomičan avion, sačinjen od specijalne plastike. Što ih je prevarilo, pokazati može samo vrijeme", komentirao je za portal Istra24 pulski pilot s višedesetljetnim stažem Nijaz Delić.

14:40 Nadležne službe trenutno čekaju djelatnike Agencije kako bi počelo istraživanje kada će se saznati zašto je do nesreće došlo, s koje visine je avion pao i što je zakazalo. Ne zna se još ni je li riječ o starijim ili mlađim osobama koje su bile u avionu i tko je njime upravljao. Oko aerodroma trenutno patrolira policija.

14:30 Izjavu je dala Nina Vojnić Žagar, direktorica Zračne luke Pula:

"Nešto iza 12:25 srušio se mali avion pored uzletno-sletne staze. Očekujemo više informacija od kolega s terena.

Agencija za istraživanje nesreća u zrakolovnom prometu je nadležna za istragu oko uzroka nesreće te očekujemo njihov dolazak u najkraćem roku.

Zračni promet je obustavljen, Zračna luka Pula je zatvorena do daljnjega.

Ovo je prva zrakopolovna nesreća u Zračnoj luci Pula".

14:00 Na mjesto zrakoplovne nesreće u Puli krenuo je tim istražitelja iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN).

- Na putu smo za Pulu i za sada nemamo nekih detaljnijih informacija o samoj nesreći. Čim dođemo u Pulu, na mjesto nesreće započet ćemo s očevidom, a koliko će očevid trajati ovisit će o okolnostima same nesreće, odnosno stanju koje zateknemo na terenu - rekla nam je u kratkoj izjavi Morana Ivanković, istražiteljica za zrakoplovne nesreće.

Zračna luka Pula odgodila je do daljnjega sve letove.

Inače, mjesto nesreće dosta je udaljeno od same zgrade zračne luke, pa je do njega dosta teško doći i vidjeti što se događa na terenu. Iz daljine se vide ostaci malog zrakoplova te nadležne službe.

RANIJE:

Dvije su osobe poginule u padu malog privatnog zrakoplova njemačke registracije u petak u 12,30 sati, prilikom njegovog polijetanja iz pulske Zračne luke, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, radi se o stranim državljanima.

U Puli su na lice mjesta odmah izašli vatrogasci Zračne luke pula i ostale interventne službe, a iz Zračne luke Pula izrazili su saučešće obitelji poginulih.

- Obavještavamo javnost da se danas nakon podneva u Zračnoj luci Pula dogodila nesreća prilikom polijetanja manjeg tipa zrakoplova, u kojoj su nažalost život izgubile dvije osobe, a radi se o stranim državljanima.

U tijeku su službena postupanja koja provode nadležne službe te ćemo javnost pravodobno izvijestiti o novim saznanjima čim nam nove informacije budu dostupne. Zračna luka Pula izražava duboku sućut zbog nesretnog događaja, poručili su kratko.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na mjesto zrakoplovne nesreće u Puli krenuo je tim istražitelja iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN).

- Na putu smo za Pulu i za sada nemamo nekih detaljnijih informacija o samoj nesreći. Čim dođemo u Pulu, na mjesto nesreće započet ćemo s očevidom, a koliko će očevid trajati ovisit će o okolnostima same nesreće, odnosno stanju koje zateknemo na terenu - rekla nam je u kratkoj izjavi Morana Ivanković, istražiteljica za zrakoplovne nesreće.

image
Duško Marušić/Cropix
image

Zračna luka u Puli

Dusko Marusic/Cropix/Ilustracija
image
Duško Marušić/Cropix
image
Duško Marušić/Cropix
image
Duško Marušić/Cropix
image
Duško Marušić/Cropix
image
Duško Marušić/Cropix
image
Duško Marušić/Cropix
02. svibanj 2024 04:19