StoryEditorOCM
Crna kronikaPOLICIJA BOSNE I HERCEGOVINE U AKCIJI

Ajlin Ahmić uhićen u akciji “Piramida”

30. siječnja 2017. - 11:16

Nakon obavljenih pretresa više objekata na području središnje Bosne i Hercegovine, policajci Federalne uprave policije BiH uhitili su tri osobe među kojima je i naš sugrađanin, poduzetnik i bivši MMA- ultimatefighter Ajlin Ahmić(35).

Uz Ahmića su, kako javlja bosanskohercegovački dnevni list “Dnevni Avaz”, ovog petka uhićeni i predani državnom odvjetniku BiH Z.M. (35) iz Zenice te M.H. (38) iz Bijelog Polja (Crna Gora). Policijska akcija, kodnog naziva “Piramida” realizirana je pod nadzorom Kantonalnog odnosno Županijskog tužilaštva Zeničko- dobojskog kantona i uz asistenciju policije MUP Kantona/županije Sarajevo i Zeničko- dobojskog kantona- županije. Prema javnosti za sada dostupnim informacijama, osumnjičenici se terete zbog kaznenog djela iznude na štetu poduzetnika A.S. iz srednjebosanskog grada Visokog. Premda to nije objavljeno u medijima, iz izvora bliskih istrazi doznajemo kako je, navodno, "u igri" atraktivna zemljišna parcela u Visokom, nedaleko tamošnjeg groblja, ali to su samo podaci koji nisu i službeno potvrđeni. Govori se i to da je ucijenjeni poduzetnik smogao hrabrosti te ucjenu ipak prijavio policiji i Tužilaštvu BiH, nakon čega do uhićenja nije prošlo mnogo vremena. 

Tijekom pretresa i pretrage objekata policija je privremeno oduzela jedno osobno vozilo, veću količinu novca, vatreno oružje, streljivo, više mobitela, dokumenata i ostalih predmeta. Ahmić je, podsjetimo, svojedobno bio jedan od najperspetivnijih ultimatefigt boraca pred kojim je bila sjajna karijera. No, u koordiniranoj operativnoj akciji hrvatske policije "Gladius", 12. travnja  2013. gdoien je zajedno s policijom BiH, Srbije i Crne Gore uhićeno više osumnjičenika. Zbog sumnje u organizirani kriminal u našem su gradu tada uhićeni Murat Škaljić, Darmir Šetka, Mirza Brković i Mihael Voinić. U  sklopu te akcije koja je u BiH dobila naziv OA "Šetač", u BiH je uhićen Ahmić koji se tada tamo nalazio. Zbog sumnje u isto kazneno djelo naknadno je u regiji uhićeno više osoba, od kojih je glavni osumnjičenik OA Šetač u BiH bio Aleksandar Ivković a u Crnoj Gori Risto Mijanović koji je, podsjetimo i to, bio glavni nabavlja marihuane u Albaniji. U OA Šetač, na području četiriju zemalja, zaplijenjeno je 373 kg genetski modificirane maruhuane odnosno “skunka”; 523 gr heroina; više od 1 kg "speeda" i veliki arsenal oružja.
Ubrzo nakon toga dio uhićenih je pušten da se brani sa slobode, a u međuvremenu je Gladius 1 dobio i sudski epilog. Škaljić, Šetka i Vojnić su odslužili zatvorske kazne dok je Brković pušten na slobodu nakon postignute nagodbe.
Svo vrijeme Ahmić je tvrdio da nema veze s trgovinom narkoticima, a za obranu sa slobode tada je platio jamčevinu od 133.695 KM, odnosno oko 66.476 € za Ahmića je OA Šetač okončana nagodbom a on se nastavio baviti poduzetništvom. Istraga koja za OA Piramida tek slijedi utvrdit će opravdanost sumnji u sve uhićenike, pa i u našeg sugrađanina.

13. lipanj 2024 02:56