StoryEditorOCM
VaterpoloZLATNA LJEVICA

Vraća se ‘mali‘ doma, ali prije nego opet obuče kapicu Jug Adriatic osiguranja, jurišat će i na Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Dohi

Piše Tonči Vlašić
25. siječnja 2024. - 22:03
Zlatni poljubac - Mile Smodlaka, pomoćnik izbornika, čestita Jacobu Merčepu nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka 2016. u PodgoriciTonči Vlašić/

Vraća se ‘mali’ doma, u Gruž, ali prije nego opet obuče kapicu Jug Adriatic osiguranja, jurišat će u kapici Australije i na Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Jacob Merčep je ‘mali’ iz naše priče. Ne zaboravljamo kako je nakon finala Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina u Beogradu 2017. godine, kad je s Hrvatskom osvojio srebro, uzeo kufer te krenuo preko Atlantika. Otišao je na zapadnu obalu SAD-a, te nastavio voziti paralelni slalom – škola i vaterpolo.

Mislili smo, to je to, uhvatio se knjige, lopta je samo hobi, ali nije se znalo što mu bolje ide. Osvojio je naslov prvaka Amerike, sjećamo se naslova u Dubrovačkom vjesniku: ‘Petica u školi, petica u bazenu’.

image

Jacob Merčep postiže pogodak za USC

Yannick Peterhans/usctrojans.com/

I nek‘ se zna, bio je ‘tamo daleko‘ MVP završnog turnira, svako malo bi pokupio neku lijepu nagradu, nije bilo utakmice u kojoj njegova lijeva ruka nije bila ključna, tko će ga znat koliko je puta bio ne samo prvi strijelac svoje momčadi, već utakmice.

Vrlo brzo je ušao u TOP 10 najboljih strijelaca USC-a svih vremena, pamtimo kako je nedugo nakon toga, jer nije znao fermat, puhao za vratom Robertu Lynnu, legendarnom reprezentativcu Amerike, koji je krajem 90-ih igrao u Jugu. Lynn je bio četvrti topnik USC-a svih vremena. Bio je dok nije ‘poludio’ Merčep.

Merčep, koji je rođen 8. veljače 1998. godine, eto u Dohi će mu suigrači pjevat: ‘Danas nam je divan dan, divan dan..’, bio je s Hrvatskom do 18 godina svjetski prvak. Bilo je to 2016., a on najbolji strijelca naše reprezentacije. Ljubi ga Mile Smodlaka nakon osvojenog zlata. Bilo je to u Podgorici. Hrvatska je dobila u finalu domaćina, a legendarni jugov centar, duša od čovjeka, bio je pomoćnik izbornika naše reprezentacije. Što ga je i tad Mile nahvalio, govorio: Bit će on sjajan igrač.

image

Jacob Merčep, Dubrovčanin u kapici juniorske reprezentacije Hrvatske

Tonči Vlašić/

Tamo preko ‘bare’ Jacob je svake sezone bio izabran u najbolju momčad prvenstva. U školi također sjajan. Jedna diploma, pa još jedna. I kad je sve finuo za pet, eto mu se opet ukazala prilika za nastavit igrat vaterpolo. To voli. Bez toga ne može. Dobio je poziv iz Australije. Ako se pokaže, mogao bi zaigrat i za australsku reprezentaciju. Pokazao se.

I kad je sve tako lijepo bilo, a Jacob je - jednom Jugaš, vazda Jugaš, nema dileme kako njegovoj sreći nema kraja što se uz sve to vraća doma. Jacob će se nakon Svjetskog prvenstva staviti na raspolaganje Vjeku Kobešćaku. Jug Adriatic osiguranje će imati kartu više za nastavak sezone, ljuti boj sa splitskim Jadranom za trofeje...

29. travanj 2024 19:35