StoryEditorOCM
VaterpoloSTART 17. IZDANJA REGIONALNE LIGE

Peterostruki pobjednik, najuspješniji klub natjecanja, kreće iz svog Gruža. Uspjeh bi bio ...

Piše Tonči Vlašić
21. rujna 2024. - 13:00

Počela je Regionalna liga, na Škveru sinoć Jadran M:tel – HAVK Mladost 11:9, a večeras kreće u novu sezonu natjecanja, koje je otvoreno prije 16 godina, i ostalih deset članova prvog razreda među kojima je i Jug Adriatic osiguranje, koji će u svom Gružu ugostiti Šabac.

Jadran M:tel je prošli tjedan uzeo Jugašima mjesto u skupini ‘C’ europske Lige prvaka, te ih poslao u kvalifikacije za EuroCup, natjecanje u kojem su branitelji naslova. Jugaši su prošle uzeli i Kup Hrvatske, a obrana tog uspjeha čeka ih u prosincu, na Savi, kod HAVK Mladost, koja je također ostala u kvalifikacijama bez mjesta u najelitnijem natjecanju unatoč tome što je dovela ovo ljeto gotovo polovicu reprezentacije Hrvatske (Josip Vrlić, Konstantin Kharkov, Franko Lazić, Luka Bukić, Matias Biljaka, Ante Vukičević). 

Žapci su, istina, imali težu skupinu, i uz to su bili gosti kod Radničkog u Kragujevcu, koji je sad srpski broj jedan nakon što je ovo ljeto doveo iz Novog Beograda Nikolu Jakšića, Radomira Drašovića, što nije dozvolio Dušku Pijetloviću odlazak u mirovinu, a uzeo još Dušana Vasića, Petra Jakšića, Strahinju Rašovića, pa vratara Radoslava Filipovića... 

Novi Beograd je usred Poljuda prošle sezone, na zadnjem turniru, ostavio splitski Jadran bez trofeja, a oba sastava su najviše izgubila ovo ljeto. Novi Beograd je ostao i bez prvog topnika Alvara Granadosa, Filip Filipović je zaključio karijeru. Došao je Đuro Radović iz splitskog Jadrana, kojeg su napustili Luka Bukić, Ivan Marcelić, Konstantin Kharkov, Matias Biljaka, Josip Vrlić... Došao je Marko Bijač, pa Dušan Baničević, vratio se Marin Tomasović, pa Ivan Domagoj Zović...

Jug Adriatic osiguranje? Šest odlazaka (Franko Lazić u HAVK Mladost, Hannes Daube se vratio u Ameriku, Ivan Vukojević je otišao u Spandau 04 gdje igra sad i njegov brat Antonio, te Kristijan Čulina i Luka Stahor, Gruž su napustili još Jacob Merčep, koji je novi član Dinama iz Bukurešta, Goran Grgurević je preselio u Budućnost iz Podgorice, otišao je i Fran Čubranić, a stigao je samo centar Branimir Herceg iz HAVK Mladost. U ‘vatru su gurnuti’ mlađi, prije svega Vlaho Pavlić, najbolji strijelac EP-a do 19 godina, vratio se nakon ozljede Hrvoje Zvono...

Jugaši su najviše – pet puta osvajali Regionalnu ligu iza koje je šesnaest sezona. Riječko Primorje EB je s tri naslova na drugom mjestu, hercegnovski Jadran, zagrebačka Mladost i Novi Beograd su po dva puta upisali svoje ime na listu pobjednika, dok su po jednom najbolji bili Radnički iz Kragujevca i PRO Recco. 

Ukupno je pet klubova iz Hrvatske u Regionalnoj ligi (Primorje EB i Solaris su uz Jug Adriatic osiguranje, splitski Jadran i zagrebačku Mladost), isto toliko klubova je iz Srbije (Valis Valjevo, Šabac i Crvena Zvezda su uz Novi Beograd I Radnički iz Kragujevca), te dva kluba iz Crne Gore (Primorac iz Kotora je uz hercegnovski Jadran M:tel). 

Jugaši nisu favoriti za naslov, ali nisu bili ni 2023. kad su usred Beograda dobili domaćina, Novi Beograd u polufinalu, a potom u finalu splitski Jadran. Istina, tad su imali Lorena Fatovića, Konstantinosa Kakarisa, Franka Lazića...

image

Vjeko Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Toni Mozara (Jug Adriatic osiguranje)

Pedja Milosavljevic/Cropix
image

Hrvoje Zvono (Jug Adriatic osiguranje)

Pedja Milosavljevic/Cropix

Prošle sezone nije bilo Final 4, sad se on vraća. Ponovno se nakon četiri sezone igra ligaški, dvokružno. Nakon 22. kola četiri najbolja će na Final 4 kojem će domaćin biti pobjednik ligaškog dijela. 

Što se tiče Jugaša, koji love Final 4, uspjeh će biti budu li sudionici završnog turnira, prvo ih čeka Šabac u Gružu. Utakmica se igra ove subote, 21. rujna, od 19 sati.

21. rujan 2024 14:45