StoryEditorOCM
VaterpoloČETIRI POBJEDE I DVA PORAZA

Nije išlo protiv domaćina, Hrvatska zaključila nastup na Svjetskom prvenstvu za igračice do 18 godina

Piše Tonči Vlašić
21. rujna 2024. - 09:32

Hrvatska je zaključila nastup na Svjetskom prvenstvu za igračice do 21 godine, ostvarila četiri pobjede i dva poraza. Dobila je sve tri utakmice u skupini (Južna Afrika 26:4, Tajland 18:7 i Kanada 20:12) te utakmicu razigravanja za poredak od 9. do 12. mjesta (Izrael 18:9), a izgubila utakmicu osmine finala (Nizozemska 7:11) i sad utakmicu za deveto mjesto od domaćina, KIne (11:22). 

Izjednačile su naše na 1:1 pogotkom Rie Glas, ponadali smo se u povratak nakon što su početkom druge četvrtine Jelena Butić i Neil Janković prepolovile zaostatak, Hrvatska je došla do 3:5. Kina je prvu četvrtinu dobila s četiri razlike (5:1). Ali, nakon četiri uzastopna primljena pogotka (3:9) Kina se odvojila, u nastavku utakmice je povećavala prednost, na kraju treće četvrtine naše su zaostajale 8:18, na kraju dvostruko bolji domaćin...

Dogodi se jedna takva utakmica kad ti ništa ne polazi za rukom, napadi naših su se razbijali o blok domaćina. Naša vratarka, Jugašica Lana Korać je za to vrijeme zaustavila 6 od 24 udarca Kine, a na drugoj strani vratarka Kine Qinfeng Lin 5 od 13 udaraca... 

Devet igračica Kine se upisalo u strijelce, kod nas samo tri igračice su pogađale (Jelena Butić šest, Ria Glas tri i Neil Janković dva pogotka), Korać je utakmicu zaključila s osam obrana, preostale dvije Jugašice u reprezentaciji, Nina Jazvin i Nika Alamat ovaj put nisu pogađale. Imale su samo po jedan neuspješan pokušaj u napadu. 

Hrvatska na kraju deseta. U polufinalu SP-a igraju SAD – Grčka, te Španjolska – Mađarska. 

image

Nika Alamat, Nina Jazvin i Lana Korać - jugove reprezentativke na SP-u do 18 godina

Za Jazvin, koja će za tri dana, u utorak, 24. rujna, proslaviti 16 rođendan, ovo je bilo treće veliko natjecanje ovog ljeta. Četvrta na SP-u za igračice do 16 godina krajem lipnja i početkom srpnja u turskoj Manisi, a zatim četvrta na EP-u za igračice do 19 godina u Zagrebu krajem kolovoza gdje su igrale i Korać, i Alamat, koja je početkom godine bila sudionica Europskog seniorskog prvenstva u nizozemskom Eindhovenu gdje je Hrvatska bila osma. Korać je rođena 5. travnja 2007. godine, a Alamat 30. rujna 2006. godine. 

Ženski vaterpolski klub Jug je na SP-u za igračice do 16 godina imao pet svojih igračica. Osim Jazvin igrale su još Ema Hanza, Iskra Antunović, Lući Mojaš i Nea Matičević.

21. rujan 2024 09:33