StoryEditorOCM
VaterpoloBITKA ZA EUROPSKI SUPERKUP USRED BUDIMPEŠTE

Karte su na stolu. Evo u kojem će sastavu Jugaši pokušati pokvariti domaćinu festu!

Piše Tonči Vlašić
5. listopada 2024. - 12:20

Na naslovnici mađarskog sportskog dnevnika, Nemzeti sport, grb je Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranja, iznad je grb Ferencvarosa Telekom, a iznad slika 27-godišnjeg Soma Vogela, trofejnog vratara kluba iz Budimpešte, te mađarskog reprezentativca, vlasnika olimpijske bronce iz Tokija, svjetskog zlata iz Fukuoke, europskog zlata iz Budimpešte i srebra iz Splita, a koji je osvajač 18 klupskih trofeja od čega šest europskih (dva puta prvak Europe, dva puta osvajač EuroCupa, te dva puta europskog Superkupa).

Jedan od glavnih događaja ove subote i kod sjevernih susjeda je bitka za europski trofej u kojem njihov prvak, aktualni prvak Europe dočekuje na Bela Komjadiju trofejima najbogatiji hrvatski klub. Peti put Ferencvaros Telekom pobjednik europskog Superkupa ili treći put Jug Adriatic osiguranje? 

Pod vodstvom trenera Balazsa Nyekija vaterpolisti Ferencvaros Telekoma prošle su sezone osvojili oba domaća trofeja, te europsku Ligu prvaka, a za uzeti sve što se uzeti može nedostaje europski Superkup. Njega mogu osvojiti večeras u domaćem bazenu. 

Utakmicu će braniti Soma Vogel i Toni Popadić. Njih dvojica, ističe se, mogu puno pomoći svojoj momčadi da podigne trofej. Odnos snaga ide u prilog domaćinu, Ferencvarosu, a takva je i statistika, uostalom, branitelj naslova prvaka Europe nije slavio samo jednom od 2002. godine od kad se igra bez prekida za europski Superkup, kojeg je najviše puta, devet, osvajao PRO Recco, koji je bio pobjednik zadnja tri izdanja. Ferencvaros je s četiri trofeja drugi po uspješnosti.

image

Naslovnica mađarskog sportskog dnevnika u subotu, 5. listopada

Europski prvak je ovog ljeta doveo, tj. vratio iz Olympiacosa Martona Vamosa, stigao je i Krisztian Manhercz, koji je igrao prošle sezone nastupao za CN Marseille, prije toga za OSC, a sezonu 2017./18. je bio član Ferencvarosa, koji je uzeo iz Zodiac CNA Barcelonete, koju vodi Elvis Fatović, španjolskog reprezentativca Miguela De Tora.

Tu je u redovima prvaka Europe od ljeta 2023. godine sjajni srpski reprezentativac Dušan Mandić, prvo ime mađarskog sastava na Final four europske Lige prvaka na Malti, on i Vamos, ne treba isticat kako su obojica ‘zlatna ljevica’, čine za mnoge najjaču desnu stranu svijeta. 

Sad u Parizu, na Olimpijskim igrama, Ferencvaros Telekom je imao osam reprezentativaca (osim Vogela, Manhercza i Vamosa igrali su Erik Molnar, Adam Nagy, Gergo Fekete, Denes Varga i Szilard Jansik). Plus mađarski sastav ima Grka Stylianosa Argyropouolosa, koji je u sezoni 2021./22. igrao za Jug Adriatic osiguranje, pa Talijana Edoarda Di Sommu... Prošle sezone Ferencvaros Telekom je ostvario 40 pobjeda i samo jedan poraz, koji je doživio u skupini drugog kruga europske Lige prvaka na gostovanju u Pireju, 8:10 od Olympiacosa.

image

Soma Vogel (Ferencvaros Telekom) i Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)

European Aquatics/

Jug Adriatic osiguranje večeras u Budimpešti? Vjeko Kobešćak je objavio svojih trinaest za bitku za trofej europskog Superkupa: Toni Popadić, Ivuša Burđelez, Bogdan Djerković, Ante Jerković, Maro Joković, Vlaho Pavlić, Toni Mozara, Sergi Cabanas, Filip Kržić, Rino Burić, Branimir Herceg, Marko Žuvela i Ivan Jurišić. Znaju Mađari kako je velikan iz Gruža imao ove godine na postolju Europskog prvenstva, Svjetskog prvenstva i(li) Olimpijskih igara šest svojih igrača (Popadić, Joković, Cabanas, Kržić, Burić i Žuvela).

Utakmica se igra u vodi bazena Bela Komjadi s početkom u 20 sati. Moći će se pratiti na www.euroaquaticstv.com

Sude Talijan Raffaele Colombo i Španjolac David Gomez, dok je delegat Nizozemac Andy Hoppelman

05. listopad 2024 12:21