StoryEditorOCM
VaterpoloNASTAVAK EUROPSKOG PUTA

Cilj je proći dalje i osvojiti turnir - tko je od Jugaša krenuo u povijesni grad sjeverno od Marseillea?

Piše Tonči Vlašić
24. rujna 2024. - 11:14

Krenuli su Jugaši za Francusku, u Aix-en-Provence. Zrakoplovom će prvo do Marseillea, potom busom 25 kilometara na sjever do tog povijesnog, glavnog grada Provanse u kojem će se u četvrtak poslijepodne označiti start ‘utrke’. Koja će dva sastava od pet osigurati mjesto u jednoj od četiri skupine s po četiri sastava EuroCupa (ždrijebom će biti određeno tko će u koju skupinu, osam je kvalifikacijskih skupina, sa svakog turnira će po dva najbolja slaviti). 

Jugaši su prvu europsku ‘utrku’ izgubili, onu u kojoj je bila samo jedna nagrada, a koju je u Gružu dobivši sve četiri utakmice uzeo hercegnovski Jadran M:tel. Svi ostali, koji su se borili za mjesto u eliti, a nisu uspjeli (Jugaši su s tri pobjede protiv Dinama iz Bukurešta, CN Barcelone i Banja Luke, te porazom od crnogorskog doprvaka bili drugi), imaju sad popravni. 

Cilj je proći dalje i osvojiti turnir – kratko i jasno od Jugovog trenera uz kojeg će u Francuskoj biti Igor Računica i Pavo Marković, te sportski direktor Ognjen Kržić. 

Petnaest igrača je na popisu Vjeka Kobešćaka za akciju ‘moramo proći Aix-en-Provence’: Toni Popadić, Ivuša Burđelez, Bogdan Djerković, Mauro Prkoča, Maro Joković, Vlaho Pavlić, Toni Mozara, Sergi Cabanas, Filip Kržić, Rino Burić, Branimir Herceg, Marko Žuvela, Ivan Jurišić, Petar Kulaš i Ante Jerković

image

Trening utakmica: Jug Adriatic osiguranje - BVSC Zuglo (Branimir Herceg, novi centar Jug AO)

Tonči Vlašić/

Čekaju ih četiri ispita. Prvi je protiv domaćina u četvrtak navečer, Pays D‘Aix Natationa (20 sati), dan poslije, u petak, 27. rujna, čeka ih od 17.30 sati talijanski De Akker Team iz Bologne. U subotu, 28. rujna, u 3. kolu, od 11.30 sati, suparnik je njemački SV Ludwigsburg 08, a potom su navečer slobodni u predzadnjem, 4. kolu. U zadnjem, 5. kolu, u nedjelju, 29. rujna, igraju protiv grčkog Panathinaikosa AC (9.30 sati). 

Jugaši su branitelji naslova EuroCupa. Trijumfirali su na Final 4 u Rijeci, dobili u finalu domaćina, riječko Primorje EB, dobili svih osam utakmica te uzeli osmi put europski trofej, a to je bila ukupno sedamdeset i prva ‘kanta’ u povijesti kluba. 

Na putu do trofeja Jugaši su izbacili u dvije utakmice osmine finala branitelja naslova, Vasas Plaket, u četvrtfinalu dobili također obje utakmice protiv Crvene zvezde, a u polufinalu završnog turnira CN Astrapool Sabadell.

Ove sezone kvalifikacije Eurocupa igraju između ostalog zagrebačka Mladost, zatim Primorje EB, pa Solaris. Tu je i Spandau 04, Szolnoki DP, Vouliagmeni, OSC Budimpešta, Honved, AN Brescia, Ortigia 1928., BVSC Zuglo, ne smijemo zaboraviti ‘novi’ Recco Waterpolo... Ne smije se zaboraviti kako će se nakon što se odigraju skupine europske Lige prvaka, trećeplasirani i četvrtoplasirani uključiti u Eurocup.

24. rujan 2024 11:18