StoryEditorOCM
OstaloLIJEPA PRIČA U 54 SLIKE |

TRINAESTI PLIVAČKI MARATON ‘ĐURO KOLIĆ‘ Dančari su uspjeli, Đivo Damić apsolutni pobjednik, Tonka Bušković slavila u konkurenciji plivačica

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2021. - 14:24

Uspjeli su Dančari. Održali su plivački maraton. Istina, zbog epidemiloških mjere, samo glavnu utrku, nije bilo rekreativaca, te najmlađih, kao ni lani, ali se jedna lijepa plivačka priredba, koja je počela 2009. godine, uspjela nastaviti.

Jugaši su doplivali do svih odličja. Prvi na cilju bio je Đivo Damić. Prije neki dan ispisao je sa štafetom 4 puta 200 slobodno povijest Plivačkog kluba Jug, skupa s Mariom Šurkovićem, Michelom Brassardom i Markom Baletinom, prvi put je jedna klupska štafeta slavila na državnom prvenstvu u apsolutnoj kategoriji, a prije toga je bio odličan na državnom prvenstvu u daljinskom plivanju. Na Dančama je zlato uzeo s vremenom 20 minuta, 52 sekunde i 90 stotinki, drugog Juraja Barčota ostavio za minutu i 14 sekundi, a trećeg Điva Matovića za gotovo minutu i pol.

Tonka Bušković je odnijela pobjedu u konkurenciji plivačica, 24 minute, 44 sekunde i 59 stotinki je njezino vrijeme. U ukupnom poretku bila je peta. Rafaela Škrabo je doplivala do srebra u konkurenciji plivačica (25 minuta i 73 stotinke sekunde), a Ana Lučić do bronce (25:17.28).

Nastupilo je gotovo 50 natjecatelja, više i nije smjelo.

image
13. Plivački maraton 'Đuro Kolić' na Dančama
Tonci Plazibat/Cropix
Imao je gospar Đuro običaj svaki dan plivati...

Prvi maraton u spomen na Đutra Kolića, legendarnog Dančara, bivšeg plivača i vaterpolistu Juga, dugogodišnjeg člana uprave najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba, koji je početkom 90-ih bio i njegov predsjednik, a koji nas je napustio u travnju 2008. godine, održan je godinu dana nakon njegove smrti, u ljeto 2009. godine.

Gospar Đuro je dugi niz godina obnašao visoke dužnosti u vaterpolskom savezu bivše države, a potom u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Radio je u 'Atlantskoj plovidbi'. Mnogi ga pamte i po angažmanu u hrvatskom pregovaračkom timu s okupatorskom vojskom u najtežim danima za Dubrovnik i dubrovačko područje u vrijeme Domovinskog rata. Bio je član HSLS-e, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika, kasnije nezavisni gradski vijećnik…

Plivačkim maratonom njegovi Dančari, Vaterpolska udruga Danče, koja je organizator maratona, čuvaju uspomenu na gospara Đura, koji je imao običaj svaki dan plivati na Dančama. 

06. listopad 2024 18:58