StoryEditorOCM
OstaloBOĆARI RIJEKE MANDALJENE TREĆI U KUPU HRVATSKE

Ha, znam reć kako imam 55 godina, a kako sam u boćama 60, eto koliko igram - istaknuo je Ivo Butrica nakon što je sa svojima bio vraški blizu finala: ‘Tri puta smo prisilili Zrinjevac....‘

Piše Tonči Vlašić
18. listopada 2022. - 14:08

Tri puta smo prisilili Zrinjevac, kasnijeg pobjednika, da gađa bulina. Sva tri puta su pogodili, a samo da su jednom promašili, mi bi igrali finale protiv Marinića. Bili smo tako blizu još većem uspjehu. Nismo bili loši, naprotiv, odlično smo reagirali zbog čega sam prezadovoljan i zbog čega smo imali priliku za više – priča Ivo Butrica, voditelj i igrač Rijeke Mandaljene, koja je na završnici Kupa Hrvatske u Vukovaru zauzela treće mjesto. Ostvarila povijesni uspjeh kluba, koji je osnovan 1975. godine.

Prepričava Ivo događanja sa završnice gdje su osim njih, osvajača Kupa Dubrovačko-neretvanske županije, sudjelovalo još sedam sastava, i to Ročko Polje koje je osvojilo Kup Istarske županije, Marinići, koji su bili pobjednici Kupa Primorsko goranske županije. Uz pobjednika Zrinjevac, koji se na završnicu plasirao pobjedom u Zagrebu, bio je tu Veteran osvajač Kupa Zadarske županije, Vodice, koje su uzele Kup Šibensko kninske županije, zatim Brela, pobjednik Kupa Splitsko dalmatinske županije, te domaćin, Mitnica.

- Izgubili smo na startu od domaćina. Ne znaš teren, a bili smo loši pucački. U repasažu smo zatim dobili Zadrane, pa onda opet smo igrali protiv domaćina. Kako smo upoznali teren, kako smo dosta pucački bolje odigrali nago na startu, ostvarili smo pobjedu, koja nas je odvela u polufinale. 

Ističe voditelj Rijeke Mandaljene, člana trećeg ranga, kako su mali klubovi dobili priliku osvojiti trofej od kad se igra samo disciplina četvorke.

- Odličan potez Hrvatskog boćarskog saveza. Do jučer su bila dva kruga, pojedinac i par, te su mali klubovi imali male izglede protiv prvoligaša, naših najboljih sastava. Sad je drugačije. Dokazali smo i mi u Vukovaru. Stoji, u nekim ključnim trenucima kvaliteta dođe do izražaja kao što je bio slučaj kad je Zrinjevac sva tri puta gađao bulina za ostanak u igri, te pogodio. Pričali smo nakon završetka Kupa. Nema tko ne ističe kako je ovo šahovska igra. Moraš imati dosta iskustva, biti lucidan, donijeti na brzinu pravu odluku što napraviti, hoćeš li pucat ili ćeš valjat. Naravno, treba to znat poslije realizirat...

Ivo ima iskustva, toga mu ne nedostaje. Ima kao pojedinac zapaženih rezultata na državnim prvenstvima. Treći u pojedincu, polufinale u krugu. Dosta je, kaže, lijepih uspomena.

- Koliko igram boće? Ha, znam reć kako imam 55 godina, a kako sam u boćama 60, eto koliko igram. Od kad znam za sebe. Boće su moj život.

image

Ivo Butrica, voditelj i igrač Boćarskog kluba Rijeka Mandaljena

Tonči Vlašić/

Prije 15-ak godina je prvi i do jučer jedini put igrao u završnici Kupa Hrvatske.

- Bilo je to kad sam igrao za Hidroelektranu. Nije bilo kao danas disciplina četvorka, nije bilo repasaža. Tad smo bili izvukli na startu Buzet, koji je bio aktualni prvak Europe. Izgubili. Buzet je otišao do kraja, kao sad Zrinjevac nakon što je nas dobio. To mi je neka utjeha. Izgubio sam od kasnijeg pobjednika iako ovaj put, za razliku od tog prvog puta kad je Buzet dominirao, sad je finale bilo neizvjesno. Marinići su imali zadnju boću. Ako pogode, oni osvajaju kup. Nisu. Kup se igra od jutra do mraka. Prisutan je na kraju i umor, ali sve o čemu sam govorio dovelo je do toga da je zanimljivo, te da svi imaju priliku osvojiti trofej. Uoči puta u Vukovar priželjkivali smo ući u polufinale. Dlaka nam je falila da igramo u finalu, ali treće mjesto je veliki, veliki uspjeh. Ma, veliki uspjeh je bio osvojiti pored Metkovića i ostalih Županijski kup, a ne na završnici doći tako blizu finalu – naglasio je Ivo Butrica.

U povijesti Boćarskog kluba Rijeka pamtit će se tako 2022. godine i prvi nastup u završnici Kupa Hrvatske, sjećat će se ne samo Ivo Butrica, već i Vlaho Butrica, Luka Bevanda, Nikola Zec, Luko Ledinić, Nikola Žeravica, Božo Mihaica i Dalibor Lahalo kako su bili vraški blizu pobjedi u polufinalu protiv Zrinjevca, kasnijeg pobjednika, trofejnog hrvatskog kluba.

- Znaš li tko nas je ‘izbio‘ iz finala? – upitao je Ivo, te odmah odgovorio na svoje pitanje: Mali iz Ploča, Luka Gašpar. Već sad je sjajan, i ne samo on. Ima hrvatsko boćanje nekoliko sjajnih mladih igrača, koji će, uvjeren sam, to dokazati na najvećim svjetskim natjecanjima nastupajući za reprezentaciju. Čestitke na kraju Luki, Zrinjevcu na osvojenom Kupu, ali čestitke i svima u našem klubu. Odigrali smo odlično, nosili se s pobjednikom, te možemo bit ponosni na naš nastup u ovogodišnjem Kupu - na kraju će Ivo Butrica. 

28. travanj 2024 05:59