StoryEditorOCM
Nogomet2. VELJAČE

Danas bez pobjednika u Dolini Neretve, a prije 50 godina, pred 1500 gledatelja, Kočić je pogodio za GOŠK, a Neretva slavila pogotkom Vahe!

Piše Tonči Vlašić
2. veljače 2022. - 18:02
Muharem Kočić i Mato Beus (slika gore lijevo), dole lijevo Vahid Halihodžić i igralište Iza Vage, desno izvještaj iz Slobodne Dalmacije

Igralo se 2. veljače u Dolini Neretve, u Pločama, Jadran Luka Ploče i GOŠK Dubrovnik 1919. 2:2, bez pobjednika u ogledu dva hrvatska trećeligaša iz južne skupine, koji se pripremaju za nastavak sezone. Ostat će zapisano kako je domaćin poveo pogotkom Luke Bubala, kako je gost pogocima Anela Topuzovića i Nikole Čepa preokrenuo, te kako je pet minuta prije kraja Petar Bandić potpisao konačni rezultat.

Pola stoljeća unatrag, na današnji dan, također su dubrovački nogometaši bili u Dolini Neretve, također pripreme za nastavak sezone, ali ne u Pločama, već u Metkoviću. Tad su se Iza Vage ogledali članovi južne skupine Druge savezne lige, Neretva i GOŠK. Čak 1500 gledatelja je došlo pogledati taj prijateljski ogled, a za Neretvu je zaigrao 'mali', 19-godišnji Vahid Halihodžić. Njegov Velež ga je posudio Neretvi. Legendarni Vaha je u tom ogledu prije 50 godina odlučio pobjednika, svladao velikana na vratima GOŠK-a, Mata Beusa, u 72. minuti.

Jedan od najboljih igrača koji je nosio dubrovački dres, Muharem Kočić, nakon pola sata igre doveo je GOŠK-a u vodstvo, Neretva je u 62. minuti izjednačila pogotkom Tomislava Novaka, i onda je pogodio Halihodžić, koji je kao igrač osvajao s Veležom Kup Mašala Tita, s Nantesom bio prvak Francuske u čijem je dresu dva puta bio najbolji strijelac francuskog prvenstva, igrao za mladu i A reprezentaciju bivše države, 27 nastupa, a 20 pogodaka, poslije uspješan i kao trener, PSG je vodio do Kupa Francuske...

Neretva nije uspjela u sezoni 1971./72. izboriti ostanak, GOŠK s druge strane nije uspio izboriti kvalifikacije za popunu Prve savezne lige u kojima su igrali Budućnost iz Titograda i Rudar iz Kaknja. GOŠK je bio treći s tri boda manje od Rudara. 

Tog istog dana, 2. veljače 1972. godine, drugi dubrovački klub, Dubrovnik, tad trećeligaš, ugostio je na Lapadu novosadsku Vojvodinu, u to vrijeme jednog od najboljih prvoligaša, te izgubio 5:0. 

image
2. veljače 1972. godine u Metkoviću su igrali Neretva i GOŠK, a na Lapadu Dubrovnik i Vojvodina
29. travanj 2024 17:30