StoryEditorOCM
NogometNA DANAŠNJI DAN |

4000 GLEDATELJA NA LAPADU Svladali ‘Zmajčeke‘ te stigli na samo bod zaostatka za vodećim Spartakom u borbi za Prvu ligu

Piše Tonči Vlašić
20. ožujka 2020. - 17:36
Dubrovnik je 80-ih godina imao veliku momčad koja je u sezoni 1983./84. igrala u četvrtfinalu Kupa SFRJ, a u Drugoj ligi se borila za ulazak u Prvu jugoslavensku ligu. Najbliže tome je bila u sezoni 1987./88. kad je na kraju zauzela drugo mjesto na zapadu. Spartak iz Subotice je bio bolji, a do najvećeg uspjeha u Kupu, putu do četvrtfinala, izbacila je prvoligaše, Budućnost iz Titograda (Podgorice), te u osminifinala Vojvodinu iz Novog Sada. Nažalost, pala je u četvrtfinalu od tadašnjeg republičkog ligaša Metalca u Sisku s 1:0, utakmici, koju je obilježila teška ozljeda Marina Beletića – lom noge.

- Šest, sedam godina smo imali strašnu momčad, igrali smo i dobro prolazili protiv mnogih prvoligaša. Znali smo dobiti i Partizana, Veleža, odigrati neriješeno s Crvenom zvezdom, ali jedno su prijateljske, a drugo su službene utakmice i zbog toga je najveća pobjeda te velike momčadi ondašnjeg GOŠK-Juga vezana upravo za Kup, ta 1:0 pobjeda protiv Vojvodine koja nas je odvela u četvrtfinale Kupa Jugoslavije te potom pobjeda protiv Budućnosti s kojom smo izborili osminufinala. Sljedeća utakmica, da smo prošli Metalca iz Siska, bila bi utakmica polufinala protiv Hajduka, i to bi se igralo u Lapadu, a tada se igrala jedna utakmica. Zbog toga je taj poraz od Metalca najveći poraz koji smo doživjeli - istaknuo je jednom prilikom Srećko Žunec, tih 80-ih nogometaš GOŠK Juga.

Na današnji dan prije 32 godine, 20. ožujka 1988. godine, GOŠK Jug je u 20. kolu Druge savezne lige – zapad dobio kod kuće ljubljansku Olimpiju s 1:0. Pred 4.000 gledatelja Mile Dukić je bio strijelac u 15. minuti, a kako je Spartak, jesenski prvak, odigrao u Brčkom protiv pretposljednjeg Jedinstva (samo) 1:1, Dinamo iz Vinkovaca 0:0 kod Rudara iz Ljubije, dok je Leotar izgubio kod Šparte Beli Manastir 1:0, a Šibenik kod Iskre iz Bugojna s 3:0, GOŠK Jug je skočio na drugo mjesto sa samo bodom zaostatka za sastavom iz Subotice. Spartak je imao u tom trenutku 26 bodova, GOŠK Jug 25, Dinamo i Kikinda po 24, Leotar i Šibenik po 23, Rudar, Šparta, Iskra i Proleter po 22...

Dragutin Spasojević je bio 'šef stručnog štaba' GOŠK Juga, a igrali su protiv Olimpije Šefik Hasanović, Robert Rebac, Milan Petrović, Ive Šeparović, Mirko Prka, Srećko Žunec, Radoslav Žugić, Aleksić umjesto kojeg je u igru ušao Prskalo, zatim Mile Dukić, Ivica Grubišić i Miloš Zarubica.

Ante Bautović je u izvještaju s utakmice napisao: 'Protivnici su od prvog sučeva zvižduka krenuli žustro, beskompromisno u okršaj. I već u 6. minuti Grubišić je dobro zagrijao dlanove vratara Irgolića što je bio povod da gledalište prihvati bodrenje domaćina koje je poticala grupa navijača sa sjeveroistočne strane. Nakon nekoliko naizmjeničnih napada s jedne i druge strane, upućena je u 15. minuti lopta u šesnaesterac Olimpije gdje ju je Dukić dočekao i majstorski poslao u mrežu gostiju. Na Lapadu urnebes'.

'Zmajčeki', kako su zvali Olimpiju, posve su se otvorili te u više navrata zaprijetili Hasanoviću. U 37. minutu sudac Radošević iz Prizrena pokazao je drugi žuti odnosno crveni karton Ameršeku zbog nedozvoljenog starta nad Grubišiću. Ipak, stajalo je u izvješću,  gosti se nisu predali, dobro su kontrolirali loptu te zadavali dosta muke Dubrovčanima čiji se vezni red, pisalo je, u nastavku utakmice 'malo izgubio'. Međutim, zahvaljujući Hasanoviću, Prki, Petroviću, Repcu i Žunecu mreža domaćina je ostala nedirnuta.

- Pobijedili smo, ali da je Olimpija osvojila bod ne bi bilo nezasluženo. Istina, u prvom poluvremenu Ljubljančani su igrali grubo, a u drugom dijelu utakmice moji igrači su posustali vjerojatno opterećeni ambijentom, jer je ovo nakon dužeg vremena bio gotovo pun stadion – rekao je Spasojević, a izjavu je dao nakon utakmice i Miloš Šoškić, koji je bio trener Olimpije.

- Bili smo ravnopravni protivnik domaćinu i prava je šteta što se kući vraćamo poraženi. Mislim da je sudac prenaglio kada je isključio Ameršeka. Inače, nema prigovora pobjedi GOŠK Juga – rekao je trener Olimpije.

Na kraju sezone, nakon 34. kola, Spartak je imao 48 bodova, GOŠK Jug na drugom mjestu 44, Dinamo iz Vinkovaca na trećem 43 boda, OFK Kikinda je bila četvrta sa 40 bodova...  Ključna je bila 3:2 pobjeda Spartaka u Vinkovcima u 31. kolu u kojem je pak GOŠK Jug sa čak 6:1 nadigrao doma Leotar. Tu je Spartak, tri kola prije kraja, zadržao dva boda prednosti u odnosu na dubrovačku momčad, koja je bila bolja od sastava iz Subotice u međusobnim ogledima. U Subotici bez pogodaka, a u Dubrovniku pobjeda GOŠK Juga 2:0 pogotcima Radoslava Žugića i Srećka Žuneca. 
19. travanj 2024 18:55