StoryEditorOCM
KošarkaTALIJANI ODLUČILI |

PONIŠTENO PRVENSTVO Hrvoje Perić ostao prvoligaš: ‘Sve se više govori kako neki klubovi financijski neće moći prebroditi ovu situaciju‘

Piše Tonči Vlašić
9. travnja 2020. - 19:46
Talijansko košarkaško prvenstvo zbog pandemije koronavirusa je poništeno. Prvak neće biti proglašen. Talijanski košarkaški savez je povukao isti potez kao i Hrvatski košarkaški savez. 

- Sad sam na Pelješcu do daljnjega. Svi još čekamo službene informacije iz kluba. Ne znamo kako će izgledati sljedeća sezona jer se sve više govori kako neki klubovi financijski neće moći izgurati ovu situaciju pa se stoga ne zna koliko će u ligi biti klubova, koji sve, te ako neki koji su igrali ove sezone odustanu, tko će i hoće li najbolji iz drugog ranga ući. Uglavnom, što se tiče mog kluba, mi igrači smo pristali na smanjenje ugovora, tako je to manje više u svim klubovima, a glavni sponzor, Allianz, rekao je kako ostaje uz nas, te očekujem kako ćemo i iduće sezone igrati u najvećem rangu – istaknuo je Hrvoje Perić, koji je ugovorom vezan za talijanskog prvoligaša iz Trsta do ljeta 2021. godine. Alianz Palacanestro Trieste se ove sezone borio za ostanak. U trenutku prekida dijelio je 14. mjesto u konkurenciji 17 klubova sa 7 pobjeda i 15 poraza. Začelje je čvrsto držao Pesaro sa samo dvije pobjede, a vrh Segafredo Virtus Bologna s dvadeset pobjeda. 

- S obzirom na situaciju s koronavirusom u Italiji morao sam nakon povratka iz Italije u samoizolaciju, a nakon ta dva tjedna sam iz Dubrovnika došao u Trpanj gdje mi je obitelj te smo sad na okupu - dodao je Perić, koji je u sezoni 2019./20. upisao 21 nastup u prvenstvu. Na parketu je proveo ukupno 462 minute, postigao 213 koševa, imao 97 skokova, 29 asistencija.

Iza 34-godišnjeg Dubrovčanina, koji je ponikao u Košarkaškom klubu Dubrovnik, potom igrao za Split i Zadar, ukupno je devet sezona u Italiji. Prva mu je bila u dresu Benettona u sezoni 2010./11. nakon čega je sezonu 2011./12. odigrao u Španjolskoj (Unicaja). Opet je zaigrao u Hrvatskoj, za Zagreb dok je čekao novi angažman izvan Lijepe naše, te je nakon nekoliko kola nove sezone dočekao opet poziv iz Italije, i to iz Vanoli Cremone (2012./13.). Potom je proveo pet sezona u dresu Umana Reyer Venezie. Od ljeta 2018. je član Allianz Palacanestro Triestea.

Perić je u talijanskom prvenstvu odigrao ukupno 277 utakmica, igrao 6553 minute, postigao 3230 koševa, imao 1341 skok i 447 asistencija.

image
Hrvoje Perić MVP utakmice Umana Reyer Venezia - Vanoli Cremona


Svaka njegova sezona na Apeninima se pamti, a pogotovo sezone u dresu Umana Reyer Venezie. Perić je svako nekoliko bio MVP kola talijanskog prvenstva. U drugoj sezoni u Veneciji vukao je i odvukao momčad nakon dugi niz godina u doigravanje za prvaka, zatim i na završni turnir Kupa Italije, u trećoj sezoni i u Europu (FIBA Eurokup), u četvrtoj do plasmana na završni turnir FIBA Lige prvaka te do naslova prvaka Italije, trijumfa kojeg je Venecija čekala pune 74 godine, a u petoj do prvog europskog trofeja u povijesti kluba.

U dvije trofejne sezone najviše puta bio je najkorisniji igrač, ne samo Umana Reyer Venezie, već utakmice. Brojke potvrđuju: u sezonama 2016./17. te 2017./18. bio je prvi strijelac Umana Reyer Venezie u ligaškom dijelu talijanskog prvenstva, te u Europi. Perić je vjerojatno najponosniji na činjenicu da su ga navijači Umana Reyer Venezie proglasili najzaslužnijim igračem za osvajanje naslova prvaka Italije, a njih čak 66 posto smatralo je kako je baš on MVP finala FIBA Europa kupa. Pamti se i čast koju mu je klub ukazao nakon osvajanja prvenstva - bio je jedan od kapetana kluba te je nakon finala FIBA Europa kupa skupa s legendom sastava iz Venecije, 38-godišnjim Tomasom Ressom, prvi primio i podigao pobjednički pokal!

image
Uspjeh Umana Reyer Venezie u FIBA Europa Cupu bila je glavna vijest 2. svibnja 2018. godine - Hrvoje Perić je skupa s kapetanom 38-godišnjim Tomasom Ressom, primio i podigao pokal pobjednika, prvi u povijesti kluba iz Venecije!
26. travanj 2024 14:09