StoryEditorOCM
ZabavaEURO PO EURO

Stigle uplatnice za struju, jeste li i vi doživjeli šok? Evo kako uštedjeti novac, neki savjeti su jednostavni

Piše dv
14. prosinca 2023. - 16:38

Dolaskom hladnijeg dijela godine, a naročito nakon pronalaska uplatnica za struju u poštanskim sandučićima, priča o uštedi električne energije je glavna tema među svima. Na raznim facebook grupama pojedinci se čude objavama drugih koji navodno imaju i nekoliko puta manje rate za struju od njih. 

- Najviše energije se koristi za grijanje, oko 60 posto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplinski izolirani, već nemaju ni fasadu - rekao je profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac nedavno za RTS.

image
Shutterstock

Blic je razgovarao s električarom Tomislavom Mićićem koji je objasnio kako najviše "gutaju energiju" električni kotlovi i termoakumulacione peći. 

- Termoakumulacione peći treba uključivati tijekom noći, dok električni kotlovi ne mogu sakupljati energiju tijekom noći, pa je potrebno u njih instalirati termoreguratore, koji neće dozvoliti kotlu da pregrije prostoriju - kaže Mićić za Blic.

Štednja struje može se postići i promjenom navika. Pa je tako, prema savjetima  Mićića, dobro mašinu za pranje uključivati tijekom noći, ali i steći naviku da se mašina optimalno napuni.

Što se tiče žarulja, osim što klasične sijalice traju mnogo kraće, troše i mnogo više električne energije u odnosu na led žarulje, koje su neuporedivo štedljivije.

image
Shutterstock

- Klima može mnogo uštedjeti u odnosu na druga grijaća tijela. Otprilike troše tri puta manje struje u odnosu na bilo koju drugu grijalicu. Kada je u pitanju najisplativije grijaće tijelo, to su toplinske pumpe, ali je njih i najskuplje ugraditi - kaže električar Mićić.

Vlada mišljenje da stari uređaji troše mnogo više električne energije, međutm Mićić ističe da je to mišljenje pogrešno.

- Ako su uređaji ispravni, starost ne utječe na potrošnju struje. Struja se troši na grijaču. Nema razlike između starih i novih uređaja - kaže električar.

Kada su u pitanju elektronski uređaji, najveći potrošač je kompjuter, ističe električar.

- Elektronski uređaji - TV troši 10 puta manje nego sušilo za kosu. Kompjuter može trošiti od 500 do 800 vati. Stolni kompjuteri su najveći potrošači. Ako imate uključen mali punjač za struju, vidjećete da malo grije i malo troši struju. On je zanemarljiv potrošač, kaže Mićić za Blic.

image
Shutterstock
28. travanj 2024 22:00