Glavna zvijezda ovo jela su balančane, a ostalo povrće se može dodati ili izostaviti, ovisno o željama i zalihama. Zapečeno povrće nije neuobičajeno, može biti samostalno jelo ili prilog u ljetnim danima kad imamo balančana, tikvica i pomadora u obilju, ali za ovaj recept ključno je dobro izdinstati luk s lijepom količinom klinčića.
Za dvije osobe potrebna:
1 balančana srednje veličine
tikvica
1 ili dvije pomadore
po želji paprike taknko rezane na trake
1 veći luk
česna
žličica cukara
7, 8 klinčića usitnjenih u mužaru
majčina dušica
maslinovo ulje
sol i papar
mozzarela ili gorgonzola, tko što voli
Pećnicu zagrijati na 240 stupnjeva.
Luk narezan na tanke fete dobro izdinstati u maslinovom ulju, dodati klinčiće, cukar, sol i papar. Balančane narezati i malo posoliti. Povrće narezano na fete slagati u namašćenu posudu za pečenje, najprije balančane, pa tikvice, pomadore i paprike pa sve preliti dinstanim lukom sa začinima i majčinom dušicom.
Peći desetak minuta na visokoj temperaturi pa je smanjiti na 220 i peći dok povrće omekša, otprilike 20 do 30 minuta. Na kraju još zapeći s mozzarelom ili nekim drugim sirom po želji, a kad se zapečno povrće izvadi iz pećnice posuti za tanko rezanim listićima česna i svježim bosiokom.