StoryEditorOCM
ZabavaUKUSNO I PRAKTIČNO|

Recept za pastirsku pitu baziranu na povrću: možete je držati zaleđenu i do dva mjeseca i ispeći kad ogladnite

Piše DV
17. travnja 2021. - 20:40

Moramo priznati da izraz britanska kuhinja rijetko koristimo da bi opisali nešto dobro. Ipak, pastirska pita tradicionalno je englesko jelo koje nam se uvuklo pod kožu, prvo u svojoj originalnoj verziji, a zatim i u vegetarijanskoj varijaciji na temu. Po receptu kojeg donosi Slobodna. Ako ste vegan umjesto cheddara možete koristiti veganski sir, a ako ne mislite da ćete cijelu pitu pojesti u roku od par dana, zamrznite je i ispecite kroz narednih dva mjeseca kad god ogladnite i ostanete bez ideja.

Sastojci

1 žlica maslinovog ulja

1 veliki luk, prepolovljen i narezan na kriške

2 velike mrkve (ukupno 500 g), izrezane na komade veličine kocke šećera

2 žlice majčine dušice, nasjeckane

200 ml crnog vina

400 g sjeckane rajčice

2 kocke povrtnog temeljca

410 g konzerve zelene leće

950 g batata, oguljeno i narezano na komade

25 g maslaca

85 g (vegetarijanskog) cheddara, naribano

Priprema

1. Na tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, a zatim pržite jedan prepolovljeni i narezani luk dok ne porumeni.

2. Dodajte dvije velike mrkve, narezane na komade veličine kocke šećera i većinu pripremljene nasjeckane majčine dušice, ostavljajući malo za kasnije.

3. Ulijte 200 ml crnog vina, 150 ml vode i 400 g nasjeckane rajčice, a zatim dodajte dvije kockice povrtnog temeljca i pirjajte 10 minuta.

4. Ubacite 410 g konzerve zelene leće, uključujući sok, zatim poklopite i dinstajte još 10 minuta dok mrkva ne bude još malo tvrda, a leća postane posve kašasta.

5. U međuvremenu kuhajte 950 g batata narezanog na komade 15 minuta dok ne omekša, dobro ga ocijedite, a zatim zgnječite s 25 g maslaca i začinite po ukusu.

6. Smjesu leće složite u posudu za pitu, žlicom rasporedite kašu na vrh, a zatim sve pospite s 85 g ribanog (vegetarijanskog) cheddara i preostale majčine dušice. Pita se sada može poklopiti držati u hladnjaku dva dana ili u zamrzivaču i do mjesec dana.

7. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i uključite opciju ventilacije. Pecite 20 minuta ako ste s pečenjem krenuli odmah nakon pripreme ili 40 minuta ako ste pitu prethodno držali u zamrzivaču, dok ne poprimi zlatnu boju. Poslužite s brokulom ili nekim drugim povrćem po želji.

19. travanj 2024 18:56