Zbog karakterističnog okusa velike hranljivosti, gljive se tijekom posta gotovo svakodnevno nalaze na jelovniku, donosi Slobodna Dalmacija.
Nutricionistica Nataša Đukić objasnila je koliko je gljiva dopušteno jesti, a da ne dođe do trovanja.
- Gljive imaju veliku hranjivu vrijednost, to je namirnica biljnog porijekla koja ima najveći postotak proteina. Količina proteina koja se nalazi u gljivama ovisi o vrsti. Apsolutno mogu poslužiti kao zamjena za meso. U konzumaciji se, naravno, može pretjerati, ne treba prelaziti kilogram tjedno. Ako pretjeramo može doći do grčeva u trbuhu i proljeva. Gljive obiluju vitaminom D, to je njihova osnovna prednost. Pored toga sadrže vitamin B i selen - rekla je nutricionistica.
Naglasila je da gljive nikako ne podgrijavamo, jer tako dolazi do promjene kemijskog sastava proteina, što uzrokuje probavne probleme. Zato ih uvijek treba jesti neposredno nakon pripreme.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....