StoryEditorOCM
ZabavaPREVENTIVA

Nemojte ignorirati ovih šest važnih simptoma koji ukazuju na opasni rak, moglo bi vam spasiti život

Piše dv
18. svibnja 2022. - 18:20

Najnovija studija je donijela zabrinjavajuće podatke koji kažu kako je povećan broj novootkrivenog raka dojke i raka debelog crijeva u kasnoj fazi razvoja bolesti, dok je primijećen pad novih dijagnoza u ranoj fazi bolesti, a taj bi trend mogao biti direktno povezan s pandemijom COVID-19, donosi Slobodna Dalmacija.

Rezultati studije su objavljeni prošlog tjedna u magazinu JAMA Network Open, a podaci su prikupljeni od strane 522 osobe koje su posjetile Centar za rak sveučilišne bolnice u San Diegu u razdoblju od 2019. do 2020. godine. Iako je ukupan broj svih dijagnoza raka bio sličan u te dvije godine, više je dijagnoza raka u kasnijoj fazi bolesti u 2020. godini, u jeku pandemije, piše N1.

Tako je 2019. godine rak dojke u 64 posto slučajeva dijagnosticiran u prvoj fazi, a manje od 2 posto je otkriveno u četvrtoj, zadnjoj fazi. No iduće godine su se stvari promijenile, nakon početka pandemije je samo 51 posto svih novih slučajeva raka dojke otkriveno u prvoj fazi dok je u zadnjoj fazi otkriveno njih 6.2 posto. Sličan je trend primijećen i kod raka debelog crijeva.

Autori studije vjeruju da bi se ovakvi rezultati mogli povezati sa zatvaranjem institucija tijekom pandemije.

Rak debelog crijeva vrlo je tiha bolest koja se u tijelu može razvijati godinama bez vidljivih znakova. No, ako se pojave neki od simptoma poput niže navedenih odmah se savjetujte sa svojim liječnikom jer ove simptome treba shvatiti ozbiljno. Vaš liječnik treba biti upoznat sa simptomima te vas uputiti u daljnje korake, piše N1.

Simptomi koji ukazuju na važnost brzog pregleda:

– vidljivo krvarenje u stolici

– promjena načina pražnjenja crijeva (naizmjenično pojava zatvora i proljeva, crna stolica, tanka stolica)

– osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva

– pojava neobjašnjive anemije

– ponavljajuća bol u trbuhu i zdjelici

– nenamjerni gubitak tjelesne težine

20. travanj 2024 12:46