StoryEditorOCM
ZabavaNesanica

Budite li se i vi svaku noć? A kad otvorite oči, sat uvijek pokazuje isto vrijeme; Niste jedini, evo u čemu je stvar

Piše dv
24. studenog 2023. - 20:01

Budite li se i vi u isto vrijeme svaku noć? Ako kad otvorite oči sat uvijek pokazuje oko 3.30 možda to ovisi o ovom razlogu koji su istraživači upravo proučavali.

Za mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu jedan od glavnih simptoma je nesanica, izazvana hormonalnim promjenama.

Milijuni žena rano se bude zbog menopauze, a većina se budi u 3.29 ujutro - četiri sata prije nego što se oglasi prosječni alarm, pokazalo je istraživanje Dunelma, prenosi Novi list.

Istraživanje od 2.005 žena u perimenopauzi i menopauzi naglašava da je gotovo tri četvrtine žena (69%) reklo da nemogućnost spavanja noću šteti njihovom emocionalnom blagostanju.

Istraživači su rekli da ljudi u menopauzi mogu imati poteškoća sa spavanjem i mogu se probuditi tijekom noći, što može utjecati na dnevne funkcije i performanse.

Fizički simptomi menopauze uključuju bolove u zglobovima, valunge, noćno znojenje i češću potrebu za odlaskom na zahod.

Poremećen ritam sna

S psihološkog gledišta, promjena razine hormona može dovesti do porasta stresa i anksioznosti te depresije što može utjecati na ritam sna.

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna zapravo može utjecati na raspoloženje, uzrokujući da se mozak fokusira na negativne misli i nesretne događaje, a ne na sretne.

Među strategijama za poboljšanje simptoma menopauze stručnjaci preporučuju manje jedenja prije odlaska u krevet, korištenje mirisnih sprejeva za spavanje, osiguravanje da je prostorija potpuno mračna, manje konzumiranja alkohola, izbjegavanje previše kofeina, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja.

Upravljanje stresom i brigama, zdrava noćna rutina za opuštanje i traženje savjeta od liječnika o uzimanju hormonske nadomjesne terapije također mogu pomoći u poboljšanju sna.

28. travanj 2024 19:41