Osim specifičnih kombinacija okusa poput mrkve i bučinih koštica, maka i jabuke, te ananasa s bademima, sviđat će vam se i mekoća biskvita koji je i idućeg dana u fantastičnom stanju. Znači, zaista odličan izbor za torte vaših mališana, bilo to za prvi, drugi ili bilo koji drugi rođendan po redu, donosi Dobra hrana. Pripremite okusima bogat biskvit pa ga kombinirajte s kremom od mascarponea i bijele čokolade
Za biskvit će vam trebati:
75 g suncokretovog ulja
100 g meda
2 veća jaja
2 velike zrele banane
60 g mlijeka
1 puna žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
prstohvat soli
220 g glatkog brašna tip 00
100 g mrkve (cca 1 velika)
korica 1 veće eko naranče
70 g bučinih koštica
Priprema:
U veću posudu stavite ulje i med pa pjenjačom izradite gustu smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i ponovo lagano umutite sastojke. Banane izblendajte potpuno kremasto i dodajte ostatku tekućih sastojaka, kao i mlijeko. U zasebnoj posudi kroz sito prođite sodu, cimet, sol i brašno pa izmiješajte s tekućim sastojcima. Mrkvu ogulite i naribajte na sitnoj strani ribeža. Koštice lagano tostirajte na suhoj tavi, pa izblendajte do brašnaste teksture. Spojite mrkvu, bučine koštice i koricu naranče s ostatkom sastojaka, pa smjesu prebacite u silikonski kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 170° oko 40-45 minuta.
Za kremu će vam trebati:
100 g bijele čokolade
250 g mascarpone sira
250 g vrhnja za šlag (cca 36% m.m.)
Priprema:
Na pari otopite bijelu čokoladu s par kapi vrhnja za šlag kako biste je lakše otopili. Zatim maknite s vatre i pjenjačom kremasto pomiješate čokoladu s mascarponeom. Od hladnog vrhnja napravite mekši šlag, pa ga špatulom lagano umiješajte u smjesu od čokolade i mascarponea. Ohladite kremu prije nego s njom napunite tortu ili dekorirate kolač. Ukrasite s prženim i slanim bučinim sjemenkama, tostiranim listićima badema ili mljevenim makom, ovisno o kojoj se torti radi.