StoryEditorOCM
ZabavaBolno otrežnjenje

Alkohol izgleda nije najgore piće za jetru, ova vrsta napitaka radi najveću štetu tome važnom organu

Piše dv
20. veljače 2023. - 18:08

Puno je tekstova napisano o štetnosti alkohola za jetru i da je napraviti veliku globalnu anketu koje je najštetnije piće za jetru većina anketiranih vjerojatno bi prstom uprla upravo u alkohol, prenosi Slobodna Dalmacija.

Međutim jedna vrsta popularnih pića jetri čini puno veću štetu. Riječ je o zaslađenim gaziranim pićima.

To da zaslađena gazirana pića uzrokuju najviše štete na jetri je utvrdilo novo istraživanje zdravstvenih stručnjaka s Medicinskog sveučilišta Boston, koje je objavljeno u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

image

Osobe koje piju zaslađena gazirana pića u istraživanju su imale masniju jetru

AFP

Znanstvenici su od 2002. godine promatrali sudionike prosječne starosti od 63 godine i 48 godina. Ispitanici su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je kod česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre. Ona može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što uzrokuje bolove.

Utvrđeno je da su i osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumijeva jednom mjesečno ili manje od jednom tjedno, također imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju takva pića, piše Eat This, prenosi Zadovoljna.rs.

image

Nažalost zaslađena gazirana pića dostupna su i djeci

AFP

Kod zaslađenih gaziranih pića loše je i to što su dostupna i najmlađima bez ikakvih ograničenja. Dobra je vijest da se nealkoholna masna jetra može spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane.

Odluka o masnoj jetri, odnosno o vlastitome zdravlju u rukama je svakoga konzumenta.

image

Ako su zaslađena gazirana pića veće zlo za jetru, to ne znači da je alkohol dobar

AFP
02. lipanj 2024 09:43