StoryEditorOCM
ModaSTRUČNI SAVJET

Koliko često trebate prati grudnjak? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Piše dv
12. srpnja 2023. - 12:50

Logično je da redovito perete grudnjak, donosi centarzdravlja.hr., no koliko često to morate činiti?

Grudnjak se nosi na mjestu na kojem se koža većine ljudi najviše znoji, pa tkanina upija znoj, prljavštinu i bakterije. Dermatolozi preporučuju da se grudnjaci operu svaka dva do četiri nošenja, ovisno o vašoj aktivnosti, godišnjem dobu, vašem tjelesnom mirisu te losionima i parfemima koje koristite, a stručnjaci savjetuju da ih podvrgnete dodatnom ciklusu ispiranja, kako biste bili sigurni da nema ostataka deterdženta, koji mogu biti izvor iritacije kože.

Neredovito pranje grudnjaka zbog znoja, mrtvih stanica kože i prljavštine stvara mogućnost rasta bakterija i gljivica, što dovodi do mogućih infekcija, kao što su folikulitis ili candida intertrigo.

Folikulitis je kožna infekcija koja se razvija u folikulima dlake i izgleda poput izbijanja akni. Uska odjeća koja se trlja o vlažnu, vruću kožu može oštetiti folikule dlake i stvoriti uvjete za infekciju. Candida intertrigo je infekcija kožnih nabora uzrokovana gljivicom. Ako primijetite bilo kakve znakove ovih infekcija, morat ćete češće prati grudnjake i obratiti se dermatologu ili liječniku

02. svibanj 2024 08:56