Vrijeme je od smokava. Jedu se uglavnom svježe uz čašicu rakije, mogu se sušiti, od smokava se pravi i slatko, džemovi, pekmezi, slatki namazi…
Nekada su smokva i grožđe bili jedino voće na kojem su odrastale generacije Dalmatinaca.
Smokvenjak-kolač od smokava nekada je bio izvorna hrana težaka a danas je to delicija u kojoj uživaju sladokusci. U pravilu se poslužuje uz rakiju ili neki od aperitiva.
Sastojci
1 kilogram suhih smokava
300 grama rezanih oraha ili popečenih badema (po želji mogu i lješnjaci)
100 mililitara rakije
grančica komorača (po želji)
20 grama arancina (po želji)
Priprema
Smokve očistiti i samljeti u stroju za mljevenje mesa (može i u blenderu)
Sitno narezati orahe, bademe ……
Dodati i rakiju kako bi se moglo "umijesiti tijesto" od smokava.
Rukama oblikovati tako dobivenu masu i staviti u pećnicu na isušivanje (oko 100 stupnjeva najviše pola sata).
Poslužiti uz rakiju ili neki od aperitiva.
Smokvenjak umotan u foliju je potrebno čuvati na hladnom i tamnom mjestu.