StoryEditorOCM
GastroNije samo uz janjetinu

Regulira kolesterol i šećer, štiti srce, ali to je tek početak, lista je impresivna... Evo zašto nikad ne biste trebali odbiti mladu kapulicu! Iskoristite je za jelo na žlicu, donosimo recept

Piše Javorka Luetić/sd
4. svibnja 2022. - 18:42

Mladi luk jedna je od prvih svježih proljetnih biljaka, a obroci s njim su ukusniji ali i zdraviji. Pogledajte pet razloga zašto biste ga trebali što češće uvrstiti u svoj jelovnik, piše Slobodna Dalmacija.

1. Štiti srce

Mladi luk sadrži mnogo antioksidansa koji štite tjelesne stanice od slobodnih radikala.

Time se smanjuje vjerojatnost kroničnih upalnih bolesti, a istovremeno štiti od krvnih ugrušaka, snižava krvni tlak i štiti zdravlje srca.

2. Dobar je za oči

Zahvaljujući spomenutim antioksidansima štiti zdravlje očiju, posebice od oštećenja rožnice. Sadrži i vitamin A koji je neophodan za dobar vid.

U samo jednoj stabljici mladog luka sadržano je tri posto dnevne preporučene količine vitamina A.

3. Jača kosti

Mladi luk bogat je vitaminom C. To je važno za jaku otpornost, lijepu kožu i odgovarajuću gustoću kostiju.

Jedna stabljika mladog luka sadrži 20 posto preporučene količine vitamina C dnevno i dva posto vitamina K, koji je također ključan za jake i zdrave kosti.

4. Regulira kolesterol i šećer u krvi

Dokazano je da redovita konzumacija mladog luka pozitivno utječe na količinu kolesterola i šećera u krvi.

5. Poboljšava kožu

Zbog vitamina C, mladi luk potiče proizvodnju kolagena u tijelu, koji je nezamjenjiv za lijepu i zdravu kožu, zahvaljujući čemu je ona zategnutija, a samim time je i manje bora na licu.

Stoga bi i za lijep i mladenački izgled mladi luk trebao redovito biti na jelovniku.

image
Nera Simić/Cropix


A da bi bio već sutra, donosimo s coolinarke recept za sjajnu juhu od mladog luka.


Sastojci za 4 osobe

250g mladog luka

1 mala glavica luka

130g krumpira

50g maslaca

600ml pilećeg temeljca

300ml mlijeka

1 žlica vrhnja

sol,papar

 

Priprema: 

Mladi luk narežite na  kockice.

Luk sitno nasjeckajte i zajedno s mladim lukom popržite na maslacu.

Krumpir ogulite, narežite na kockice i dodajte mladom luku.Još kratko zajedno popržite dok luk ne požuti.

Sada umiješajte temeljac i mlijeko.

Kada provrije kuhajte na laganoj vatri.

Kada je krumpir kuhan sve izmiksajte štapnim mikserom.

Umiješajte kiselo vrhnje i prokuhajte.

Imate preukusnu juhicu, dobar tek!

 

24. studeni 2024 15:31