StoryEditorOCM
GastroRizik je nezanemariv

Nova studija: sastojak mnogih ‘zdravih‘ proizvoda povezan je sa zgrušavanjem krvi, moždanim i srčanim udarom te smrću

Piše S.Pg./sd
28. veljače 2023. - 15:57

Zamjena za šećer pod nazivom eritritol - koja se koristi kod stevije i keto proizvoda sa smanjenim udjelom šećera - povezana je s pojačanim zgrušavanjem krvi, moždanim i srčanim udarom, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine, a čije rezultate prenosi i CNN.

"Rizik je nezanemariv", rekao je glavni autor studije dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju na Cleveland Clinic Lerner Research Institutu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kod osoba s povećanim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetičara, dvostruko je veća vjerojatnost da će doživjeti srčani ili moždani udar ukoliko imaju najviše razine eritritola u krvi, prema navedenom istraživanju.

"Ako je vaša razina eritritola u krvi bila u gornjih 25% onda je rizik od srčanog i moždanog udara oko dvaput veći u usporedbi s najnižih 25%. To je u rangu s najjačim čimbenicima rizika za srce, poput dijabetesa", rekao je Hazen.

Dodatna laboratorijska istraživanja i ona na životinjama otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje jače zgrušavanje krvi. Ugrušci se mogu odvojiti i dospjeti u srce ili mozak, izazivajući udar.

"Ovo svakako zvuči alarmantno", rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije u denverskoj bolnici National Jewish Health, bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje. "Čini se da postoji rizik od zgrušavanja zbog korištenja eritritola", rekao je Freeman. "Očito je potrebno još istraživanja, ali možda bi već sad imalo smisla ograničiti eritritol u vašoj prehrani do daljnjega."

Kao odgovor na studiju, udruga proizvođača Calorie Control Council za CNN je izavila da su "rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima prethodnih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima", rekao je izvršni direktor Robert Rankin.

Rezultati se "ne bi trebali preslikavati na opću populaciju, jer su ispitanici već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Rankin.

Što je eritritol?

Poput sorbitola i ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ugljikohidrat koji se prirodno nalazi u dosta voća i povrća. Ima oko 70% slatkoće šećera i smatra se da je bez kalorija. Umjetno proizveden u velikim količinama, eritritol ne povećava šećer u krvi i ima manji laksativni učinak od nekih drugih šećernih alkohola.

"Eritritol izgleda poput šećera i ima okus po šećeru", rekao je Hazen. "Postao je omiljen u prehrambenoj industriji, iznimno popularan dodatak keto proizvodima i hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koja se prodaje osobama s dijabetesom", dodao je. "Neke od namirnica za dijabetičare koje smo ispitali imale su više eritritola u odnosu na ukupnu težinu od bilo koje druge namirnice."

image
/Shutterstock

Eritritol je također prevladavajući sastojak u odnosu na težinu u mnogim "prirodnim" proizvodima od stevije i monaškog voća, rekao je Hazen. Budući da su stevija i "monkfruit" oko 200 do 400 puta slađi od šećera, potrebna je samo mala količina u bilo kojem proizvodu. Glavninu proizvoda čini eritritol, koji potrošačima daje kristalni izgled i teksturu poput šećera.

Slučajno otkriće

Otkriće veze između eritritola i kardiovaskularnih problema bilo je posve slučajno, rekao je Hazen: "Nismo je očekivali. Nismo je ni tražili." Hazenovo istraživanje imalo je zapravo za cilj pronaći kemikalije ili spojeve u krvi koje bi mogle ukazati na rizik od srčanog i moždanog udara ili očekivane smrti u sljedeće tri godine.

Kako bi to postigli, tim je počeo analizirati 1157 uzoraka krvi kod ljudi s rizikom od srčanih bolesti, prikupljenih od 2004. do 2011. godine. "Pronašli smo tu tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je to", rekao je Hazen. "Onda smo otkrili da je to eritritol, zaslađivač."

Ljudsko tijelo prirodno stvara eritritol, ali u vrlo malim količinama koje ne odgovaraju razinama koje su izmjerili, rekao je.

Kako bi potvrdio ove nalaze, Hazenov tim testirao je i drugu seriju uzoraka krvi više od 2100 ljudi iz SAD-a i dodatna 833 uzorka koje su prikupili kolege u Europi do 2018.

Oko tri četvrtine sudionika u sve tri populacije imalo je koronarnu bolest ili visoki krvni tlak, a oko petine ih je imalo dijabetes, rekao je Hazen. Više od pola njih bili su muškarci u 60-im i 70-im godinama. U sve tri populacije istraživači su otkrili da su više razine eritritola povezane s većim rizikom od srčanog i moždanog udara ili smrti unutar tri godine.

Ali, zašto? Kako bi to saznali, istraživači su proveli daljnje testove na životinjama i one u laboratoriju pa otkrili da eritritol "izaziva povećanu trombozu" ili zgrušavanje krvi, rekao je Hazen.

Zgrušavanje krvi je neophodno u ljudskom tijelu, inače bismo iskrvarili do smrti od posjekotina i drugih ozljeda. Isti se proces stalno događa i unutar tijela. "Naše krvne žile su uvijek pod tlakom, stoga i procure, a krvne pločice ili trombociti ih začepljuju", rekao je Hazen. Međutim, veličina ugruška kojeg čine trombociti ovisi o prisutnosti okidača koji ih stimulira, objasnio je. Na primjer, ako je okidač zastupljen s 10%, tada ćete dobiti samo 10% ugruška.

"Ali ono što vidimo kod eritritola jest da trombociti uz njega postaju super osjetljivi: samo 10% stimulansa proizvodi 90% do 100% ugruška", rekao je Hazen.

image
/Shutterstock


"Za ljude koji su u opasnosti od pojačanog zgrušavanja te srčanog i moždanog udara - poput onih s već prisutnom bolešću srca ili s dijabetesom - već sad imamo dovoljno argumenata da im savjetujemo da se držite podalje od eritritola, dok se ne provedu dodatne studije", rekao je Hazen.

S druge strane, Oliver Jones, profesor kemije na australskom Sveučilištu RMIT, kaže da je studija otkrila samo korelaciju, a ne uzročnost.

"Kao što sami autori navode, ustanovili su vezu između eritritola i rizika od stvaranja ugrušaka, ali ne i konačan dokaz da takva veza postoji", rekao je Jones, koji nije bio uključen u istraživanje.

"Svi mogući (i još nedokazani) rizici od viška eritritola također bi se trebali uravnotežiti s vrlo stvarnim zdravstvenim rizicima od prekomjerne konzumacije glukoze", rekao je Jones.

Zdravi dobrovoljci

U završnom dijelu studije, osam zdravih dobrovoljaca pilo je piće koje je sadržavalo 30 grama eritritola, što je količina koju konzumiraju mnogi ljudi u SAD-u, prema Nacionalnom istraživanju o zdravlju i prehrani koje se provodi svake godine.

Testovi krvi u sljedeća tri dana pratili su razine eritritola i rizik od zgrušavanja. "Trideset grama bilo je dovoljno da razine eritritola u krvi porastu tisuću puta", rekao je Hazen. "Ta razina ostala je iznad praga potrebnog za pokretanje i povećanje rizika od zgrušavanja sljedeća dva do tri dana."

Koliko je 30 grama eritritola? Jednako kao da pojedete pola kilograma keto sladoleda, kazuje Hazen. "Ako pogledate oznake hranjivih vrijednosti na mnogim keto sladoledima, vidjet ćete ‘s manje šećera‘ ili ‘šećerni alkohol‘, što su izrazi za eritritol. Vidjet ćete da tipično pakiranje sadrži između 26 i 45 grama", rekao je.

"Moj suradnik i ja smo išli u trgovine i gledali etikete", rekao je Hazen. "Pronašao je ‘slastičarski proizvod‘ koji se prodaje osobama s dijabetesom a koji sadrži oko 75 grama eritritola!"

"Znanost mora dublje ‘zaroniti‘ u istraživanje u eritritol i požuriti, jer je ova tvar trenutno široko dostupna. Ako je doista ovako štetan, trebali bismo znati za to", rekao je Freeman iz National Jewish Healtha.

Hazen se složio: "Ja se inače ne postavljam na pijedestal i ne dižem alarm", rekao je. "Ali ovo je svakako nešto što bismo morali pažljivo razmotriti."

23. studeni 2024 01:03