Maslac od kikirikija vole i mladi i stari jer je kremast, ukusan i dobro se uklapa u svako jelo. Uz to je i vrlo zdrav i možete ga napraviti i sami u vlastitoj kuhinji.
Stručnjaci se slažu u tome da je jedenje maslaca od kikirikija za doručak vrlo zdrava navika. Sastoji se od 100 posto kikirikija bez dodanih sastojaka, predstavlja vrlo uravnotežen izvor energije koji organizam opskrbljuje sa sva tri glavna makronutrijenta: ugljikohidratima (22 g na 100 g), proteinima (22,5 g na 100 g) i mastima (51 g na 100 g).
Udio ugljikohidrata od 20 posto čini ga preporučljivom namirnicom za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, s obzirom na to da uzrokuje vrlo malo povećanje šećera u krvi, prikladan je i za one koji moraju voditi računa o glikemijskom indeksu namirnica.
Kako ga sami možete napraviti
Da biste napravili maslac od kikirikija potrebne su vam samo dvije stvari: oljušteni i preprženi kikiriki (10 do 15 minuta na 170 stupnjeva u pećnici) i snažan blender. Stavite kikiriki u blender i uključite na najveću jačinu te miješajte dok se ne pretvori u sitan prah. Zatim smanjite jačinu i miješajte dok kikiriki ne otpusti sve svoje ulje, a tada će se smjesa pretvoriti u glatku i sjajnu kremu.