Jedan od nezaobilaznih specijaliteta je jota. Jota je uglavnom jušno jelo iako se inačice bitno razlikuju s obzirom na geografsko područje, donosi Dobra hrana. Evo recepta iz Kaldira. - Mi je delamo tako da dinstamo luk narezan na listiće, skuhamo grah, kiseli “kapus” sa suhim mesom, dodamo pešt od bijelog dijela pancete i češnjaka i sve zajedno pomiješamo sa skuhanim krumpirom. Uz to ide prava palenta od krupice koja se kuha najmanje pola sata. Jota je takva kod nas, inače je drugdje više jušna, ali tu u Kaldiru ne morete jesti drugu jotu - kaže za Dobru hranu Istrijanka Mirjana Benvenuti.
Potrebno je:
50 g rezanog kiselog kupusa
250 g krumpira
200 g graha
250 g suhih svinjskih rebara
80 g sušene slanine
pola glavice luka
žlica brašna
2 češnja češnjaka
list lovora
žlica koncentrata rajčice
sol, papar
Priprema:
Grah ostavite namakati preko noći u vodi i drugi dan ocijedite. Stavite ga u hladnu vodu i kratko prokuhajte, ocijedite i ponovno stavite kuhati. Sitno nasjeckajte luk i slaninu te dodajte u grah zajedno s češnjakom, lovorovim listom, koncentratom rajčice, soli i paprom. Kiseli kupus operite i stavite sa svinjskim rebrima kuhati u drugu posudu. Ogulite i operite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte. Nakon što se skuha, krumpir dodajte u grah. Skuhana svinjska rebra odvojite od kosti, narežite, a kiseli kupus ocijedite te potom meso i kupus također dodajte u grah i sve promiješajte. Ako je potrebno, dodajte vode u kojoj se kuhao kupus s mesom i sve prokuhajte. Probajte, pa prema želji dodajte još papra i soli.
Savjet: Umjesto sa svinjskim rebrima, jotu možete raditi i sa suhim buncekom. Za jači okus možete u nju dodati i dimljene kobasice poput češnjovki. Ljubitelji kisele repe mogu je slobodno staviti umjesto kupusa.