U pravilu je čupamo iz đardina i bacamo, a kopriva se na tržnici prodaje za oko jedan euro po vrećici, donosi Dobra hrana. Gotovo da nema mjesta gdje kopriva ne raste i definitivno je zelenje od kojega se može napraviti kompletan ručak. Koriste se samo listovi, koji se najprije blanširaju u vrućoj vodi, a potom se od nje mogu napraviti juhe, pite, slane štrudle, može je se dodati kajgani, napraviti kao špinat na mlijeku, a od nje se mogu raditi sok i rakija. Dobra hrana ovog puta se odlučili za slastan quiche sa sirom i pršutom ili slaninom.
Potrebno nam je:
Za tijesto
240 g brašna (pola glatko, pola oštro)
120 g maslaca
1 jaje
1 žlica punomasnog kiselog vrhnja ili milerama
malo soli
Za nadjev
500 g kopriva
200 g svježeg kravljeg ili kozjeg sira
3-4 žlice milerama ili punomasnog kiselog vrhnja
sol
1 jaje
par šnita pršuta ili slanine
100 g cheddara ili drugog sira po želji
Priprema:
Zamijesiti tijesto i ostaviti ga dva sata u frižideru. Ako vam se žuri, bit će dobro i bez hlađenja. Koprive očistiti rukavicama tako da nakidate samo listove. Zatim listove staviti u kipuću vodu na par minuta i dobro ih ocijediti. Narezati, odnosno usitniti malo koprivu nožem, narezati i pršut na manje komadiće pa u zdjeli pomiješati sve navedene sastojke za nadjev. Tijesto razvaljati, staviti u lim za quiche ili onaj za tortu tako da rubovi tijesta budu malo uzdignuti. Izliti pripremljenu smjesu i posuti naribanim cheddarom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Quiche rezati mlak kad se malo stisne.