Okružen azurnim morem u ambijentu netaknute prirode, restoran “Bowa” u uvali Vrbova na otoku Šipanu brzo je postao omiljeno mjesto brojnih celebritya, ali i “običnih” gostiju. Izgrađen 2016., restoran je od 2019. godine u vlasništvu Pera Šare koji je drvene kolibe gusto prekrivene granama palmi uspješno uklopio u koncept “slow food dining u džungli” kojeg mnogi gosti Dubrovnika žele po svaku cijenu da osjete i u njemu uživaju.
Vjerojatno je prijelomna točka saživljavanja novog koncepta u “Bowi” bila primjena bogatog iskustva stečenog kroz četiri generacije malostonskih ribara obitelji Šare. Kao predstavnik najmlađe aktivne generacije Pero Šare je iskazao svu strast prema ribolovu i uspješno se nametnuo s bogatom lepezom jela spravljenih prvenstveno od divlje plavoperajne jadranske tune te sabljarke. Naravno: i malostonskih kamenica za koje se turisti ubrzo uvjere kako su znatno ukusnije, ali i nešto veće od onih klasičnih, francuskih, a i drugačije se služe. Tek, taj koncept je bio spoj koji je jednostavno “kliknuo” u maloj uvali gdje se sva jela spravljaju uz šipansko maslinovo ulje po kojem je otok poznat jer, prema Ginisovoj knjizi rekorda, ima najveći broj maslina u odnos una broj stanovnika.
Koncept, ne samo hrana
“Veliki tanjuri su donošeni u redovitim intervalima s nečim za svakoga: ukusnom ribom, mesom, sirevima, salatom i tjesteninom. Plivali smo u tirkiznoj vodi i opuštali se na ležaljkama. Osoblje je stvarno ljubazno i pažljivo i definitivno se ponovno vraćamo”; “vrlo opuštajući dan, sunčanje, kupanje u moru, kokteli i stvarno prekrasan obrok. Lokacija je izvrsna, pogledi spektakularni. Nije jeftino, ali ne žalimo ni jednog penija” ili “Ispunjena su nam sva očekivanja u svemu: dolazak gliserom, dobrodošlica, hrana i ozračje bili su vrhunski. Impresionira opseg usluga i sjajna kultura koju su stvorili. Bova nije samo hrana, nego i divno, nezaboravno iskustvo” samo je dio recenzija prezadovoljnih gostiju, a osoblje ističe kako je uvala Vrbova oduvijek mjesto dolaska ljubitelja dobrog zalogaja i kapljice.
-Točno je da celebrityji privlače veću pozornost od, nazovimo ih običnih ljudi koji jednako kao i oni vole dobar zalogaj i piće. No, ti celebrity su, vjerujte, obični ljudi i ako “snimite sliku poznate osobe na “Bowi”, dobijete osjećaj ekskluzivnosti. Ali, “Bowa” je to i još više: poticanje recepata naših baka i djedova, jer su Šipanci upravo u uvalu Vrbova dovodili djecu i učili ih plivati.”Bowa” njeguje tu tradiciju i ljubav prema otoku te tu dolazi sve što je iz okolice. I naravno da se to i osjeti jer to nije samo hrana, nego i stav i energija i vizija i način razmišljanja. Jer kad primjerice dođe neki celebrity iz Londona i vidi onaj kamen, boju mora i kabane koje se u njoj ogledaju, ribe u plićaku...doslovce ne može sebi doći od onog što mi domaći ljudi olako uzimamo “zdravo za gotovo”.
Brojni VIP-gosti
Ime “Bowa” je nastalo od naziva uvale Vrbova, pa smo dodali “W” i skužili da zapravo paše “Best Of What’s Around” kao krilatica našeg rada. Većinom nenajavljeno, koncept je privukao brojne poznate osobe koje su ga zavoljele. Jedan od posljednjih globalno poznatih lani je bio David Beckham koji je uvalu i restoran na svom Instagram-profilu dodatno lansirao.
I prije njega su tu skrivenu uvalu posjećivali brojni domaći i strani nogometaši kao Marcelo i naši reprezentativci. Posjetio ih je i svjetski poznati dizajner Aleksander Lang, supruga pokojnog košarkaša Kobe Bryanta, Vanesa... Zanimljivo je kako je supruga Matea Kovačića, Izabela, tu u “Bowi imala djevojačku. I svi se na kraju rukuju s gostima-svojim fanovima, tako i osobljem restorana s kojim se nerijetko fotografiraju. Zadovoljni gost je ključ uspjeha, a za njega je znatnim dijelom zaslužna Perova majka Tanja Šare.
Zadužena je za ukrašavanje stola i kvalitetno sljubljivanje kamenom stonske soli sa sušenim cvijetom lavande i onim što je u okolišu uvale u kojoj se bere svježe cvijeće i ne trče u trgovine:- Koristimo sve što nam je nadohvat ruke na otoku i ne trčimo kupiti papar i so, imamo potpuno drugi način razmišljanja. Uz domaća jela uveli smo i sushi. Bila je to Perova ideja spojiti Dalmaciju s Japanom pa smo to ponudili i našim gostima na “Bowi” gdje se uspješno uklopila. Naravno, njegujemo i tradicionalnu kuhinju te nudimo i tradicionalnu dubrovačku poparu, a gosti posebno uživaju u “tuna show”-u za kojeg Pero s našim brodom donese ribu pa se gosti, među njima i Beckham često žele slikati s njom. Pa se riba filetira ispred gostiju tako da je “Bowa” narasla i postala kompletna turistička priča.