StoryEditorOCM
GastroPOŽELJET ĆETE JOŠ

Bit ćete ugrijani i siti, a nećete se debljati: donosimo četiri recepta za genijalne krem juhe, taman do kraja tjedna za svaki dan po jednu

Piše Suzana Ciboci/Živim
26. listopada 2021. - 18:53

S dolaskom jeseni i zime prirodno je posegnuti za hranom koja nas krijepi i grije, a u hladnije i oblačnije dane nema ništa bolje od zdjelice juhe. Ona nam pruža toplinu za kojom žudimo, i to gotovo bez kalorija.

Naime, kada rano padne mrak, žudimo za visokokaloričnom, čvrstom hranom, piše Živim .

Često su to utješni ugljikohidrati kako bismo se osjećali toplo i ugodno.

Međutim, ključno je odabrati zdrave ugljikohidrate, stoga probajte juhu sa smeđom rižom, grahom, lećom, slanutkom, kvinojom i ječmom - ne samo da mogu zadovoljiti svaku žudnju za ugljikohidratima nego su bogate vlaknima i proteinima, što nam pomaže da duže budemo siti, ali i da održimo zdravu probavu jer su takve juhe pune vlakana.

Juha je jednostavan i brz način da uključimo hranjive sezonske namirnice u duginim bojama u svoju prehranu - mrkvu bogatu vitaminom A, brokulu bogatu vitaminom C i bundevu punu antioksidansa te cvjetaču koja obiluje kalijem i vitaminom B...

U juhe možemo staviti i razne začine koji ih obogaćuju - od kurkume, muškatnog oraščića do cimeta, đumbira i kardamoma. Uz to što dodaju okuse, ti začini imaju i svaki svoje zdravstvene prednosti.

Postoji velika zabluda da je zdrava hrana dosadna, a da su juhe krajnje nemaštovita jela. Međutim, istina je da juhe mogu biti u svestranim varijacijama za svakoga - popis sastojaka je beskrajan.


GUSTA JUHA OD LEĆE

image
Gusta juha od leće
Shutterstock

SASTOJCI:

- 300 g smeđe leće

- 1 poriluk

- 2 češnja češnjaka

- 2 mrkve

- komad celera

- 1 žličica slatke mljevene paprike

- 200 ml pasirane rajčice

- 3 žlice bulgura

- 3 srednje velika krumpira

- sol, papar

- lovorov list

- 3 žlice maslinova ulja

​PRIPREMA:

Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.

U duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte 10 minuta.

Dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još pet minuta. Zatim ulijte 1,5 l vode.

Ubacite leću, posolite i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 15 minuta.

U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na kockice pa ga dodajte u leću. Kuhajte još 15- 20 minuta.

Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 10 minuta. Promiješajte i izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite u posudu. Začinite po želji.

Poslužite toplo, posipano sitno sjeckanim svježim peršinom (ili bosiljkom).


JUHA OD ŠPINATA S KUKURUZOM

image
Juha od špinata s kukuruzom
Shutterstock

SASTOJCI:

- glavica luka

- češanj češnjaka

- 500 g svježeg špinata (opranog i očišćenog)

- mrkva

- ekstra djevičansko maslinovo ulje

- morska sol, papar

- đumbir, korijandar, muškatni oraščić

- 1-2 krumpira

- 1-2 kukuruza (višak iskoristite za salatu)

PRIPREMA:

Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte špinat i ostavite polupoklopljeno na laganoj vatri.

Mrkvu i krumpir narežite na manje komade i stavite kuhati u drugu posudu.

Kukuruz očistite i stavite u dobro posoljenu vodu da se kuha. Kada omekša, ostavite ga da se ocijedi.

Vodu u koju se kuhao krumpir s mrkvom dodajte u posudu u kojoj ste pirjali špinat, luk i češnjak. Mrkva će slatkoćom izbalansirati moguću gorčinu špinata, a krumpir će dati gustoću.

Dodajte vode po potrebi, ali ne previše. Još kratko prokuhajte i začinite po želji.

Usitnite štapnim mikserom do željene gustoće.

Ocijeđeni kukuruz popržite na gril tavi i njime ukrasite juhu


JUHA OD BUNDEVE POSUTA PRŽENOM SLANINOM

image
Juha od bundeve posuta prženom slaninom
Shutterstock

SASTOJCI:

- 1/2 kg bundeve

- glavica luka

- 2 mrkve

- 7 dl vode ili temeljca

- 1/4 žličice kurkume u prahu

- sol, papar

- malo biljnog ulja

- 1-2 žlice vrhnja za kuhanje

- 100-150 g slanine (narezane na tanke ploške)

PRIPREMA:

Na masnoći popržite kurkumu s malo papra, dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte narezanu mrkvu, smanjite vatru i promiješajte. Potom dolijte vodu ili temeljac te bundevu narezanu na kockice. Kuhajte 20-ak minuta. Kratko ohladite i izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodajte vrhnje i doradite okus začinima.

Na tavi ispecite ploške slanine da postanu hrskave pa ih izvadite na ubrus da upije višak masnoće.

Juhu poslužite ukrašenu prženom slaninom.


JUHA OD CVJETAČE I BROKULE

image
Juha od cvjetače i brokule
Shutterstock

SASTOJCI:

- manja glavica cvjetače

- manja glavica brokule

- 1 l vode

- korijen mrkve, celera i peršina

- manja glavica crvenog luka

- začini po želji, sol, papar

- mljevene lanene sjemenke za posipanje

PRIPREMA:

Cvjetaču i brokulu očistite, podijelite na manje komade. Cvjetaču stavite kuhati s drugim povrćem, a brokulu dodajte zadnju jer se ona najkraće kuha.

Kuhajte dok povrće ne omekša.

Izdvojite dio temeljca (oko 8 dl) u kojem se kuhalo povrće. Štapnim mikserom usitnite povrće i preostali temeljac i vratite na vatru.

Dodajte začine i po potrebi temeljac ili vodu ako je juha pregusta.

Prije posluživanja krem juhu možete ukrasiti komadićima povrća ostalog od kuhanja (mrkva, celer) i posuti mljevenim lanenim sjemenkama.

24. travanj 2024 17:21