StoryEditorOCM
DubrovnikKako se partijalo

U Dubrovniku je nekad bilo zabave u izobilju: u Splendidu striptease, ploveći disco ‘Nelson’...

Piše Gabrijela Bijelić
6. rujna 2024. - 21:18

Noćni klub Revelin i...točka? Popis mjesta za večernje izlaske u turističkom Dubrovniku ne može se nabrojiti ni na prste jedne ruke, a u ne tako davnoj prošlosti izbirljivi ‘partijaneri’ se nisu mogli odlučiti na kojoj je lokaciji najbolja zabava.

Svirka s taraca

Kroničar dubrovačke povijesti i dugogodišnji administrator grupe Dubrovnik nekad Ivo Batričević sjeća se barem tridesetak ‘in’ mjesta iz 1960-ih /70-ih koje rado posjećivao, prvo s roditeljima, a onda i sam:

image

Ivo Batričević

Ahmet Kalajdžić/

- U Villi Čingrija svirala je recimo muzika na taraci, u Hotelu Libertas bio je disko Tarantela s glazbom na razini recepcije, a sviralo se i na taraci Robne kuće Minčeta, isto tako na taraci Vile Rašica i disko klub, a u hotelu Palace zabavljalo se na baru – prisjeća se Batričević i izdvaja dalje Splendid Bar sa striptizom, plesnjakom i disko glazbom s velikim video platnom. Ljubitelji dalmatinskog melosa okupljali su se u Hotelu Vis 1., sviralo se na taracama hotela, od Adriatika do Komodora, Kompasa i Parka, Sumratina i Neptuna do plaže Uvale Lapad...:

Dubrovački ugostitelji neće zimu ‘otimati‘ domaćima: Nek vide turisti što jedemo i pijemo, kako se zabavljamo i živimo

- Zvijezde restorana Agava bili su Dindo i Periša a kasnije Duško Meksikanac i još izvođača, u Čika Mite je najdulje pjevala klapa Lero, popunio bi se svake večeri i veliki trg na Stradunu Babina Kuka, a gdje su tek pivnica Dubrava -Babin Kuk, tamošnji vinski podrum, pa restoran Popiva i slavni dico club Exodus! U Hotelu President zabavljalo se uz bar i klavir na katu ispod recepcije – otkriva nam gospar Ivo tajne noćnog života predratnog Dubrovnika:

image

VIS Srebrne pruge Dubrovniku su donijele ‘beat glazbu’

Privatni Arhiv/

- Dalmatinskih klapama na taracama ostalih hotela i restorana ne zna se ni broja. Pročuo se i jukebox u kampu Solitudo...uglavnom, samo je na predjelu Lapada svaku večer sedamdesetih godina bilo više od 30 vrsta muzike. A bilo je i rariteta, poput primjerice broda Mošćenice koji je 1971. pretvoren u plutajući disco koji je glasnom svirkom budio Lapađane i Gružane, a Igre su ga kasnije otkupile za potrebe predstave o Kolumbu. Dobio je novo ime Nelson, po poznatom britanskom admiralu Nelsonu – priča nam Ivo Batričević koji je osim mjesta za noćne provode, detaljno popratio i njihove glavne protagoniste. Čuva tako i danas poziv na prvi koncert ‘beat muzike’ popularnog dubrovačkog benda ‘Srebrne pruge’ 1963. u Radničkom domu Ivan Mordžin Crni.

Party u Soderiniju

Ivo je njih dobro zapamtio i zato što su mu svirali i za nastupe vježbali poviše glave pod Rašicom u Campa. Da se u danas zapuštenoj i derutnoj Vili Skočibuha nekad fino provodilo, svjedoči i reklamni letak za plesne večeri iz 1970. godine.

image

Iz dubrovačkog plesnjaka 1970-tih

Du Nekad/

Zabilježio je ovaj kroničar i da su se sve maturalne zabave i dočeci Nove godine održavali u Libertasu, a plesnjaci i zabave nisu bili rezervirani samo za Dubrovnik, veselili su se domaći i stranci na Sv. Liberana u Stonu, u discu Hotela Admiral u Slanom i Soderini u Orašcu, pa u Zatonu Velikom i Grandu na Lopudu, u Villi Ruža na Kalamoti...

- Zabavljalo se i u Omladinskom domu u Šipanskoj luci i u Dolima, u Hotelu Astarea, i bivšoj Vojnoj ustanovi Kupari...Osobno sam najviše bio u noćnom baru Hotela Palace, a Nove godine dočekivao u restoranu – kaže s nostalgijom naš sugovornik.

07. rujan 2024 11:08