StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana? Red južine, red sunca, red... Sve detalje zna naš Ivan Šolić

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
14. svibnja 2024. - 16:41

PIŠI, PROLJEĆE!

Idili od vremena koju je tek u Zagori u nedjelju, uslijed vertikalnog razvoja naoblake, lokalno u trajanju od nekoliko desetaka minuta, narušavao pokoji proljetni pljusak polako se bliži kraj. Nestabilnosti su se u Zagori, naročito na području njene žile kucavice, iza Kozjaka, nastavile i prvim danom novog tjedna dok su se u utorak „spustile“ i na more. U jednom trenutku, na moru nedaleko od Podstrane se stvorio moćan grmljavinski oblak koji je, nasreću, dok se domogao kopna ipak oslabio. Onaj tko se danas oko 13 h na tom području našao na moru, nikako mu nije bilo ugodno. Nestabilnosti u vidu proljetnih pljuskova, nerijetko i obilnijih, pravo su klimatsko obilježje razdoblja godine u kojem se nalazimo, dok pogled na sinoptičke karte izdaleka navodi na zaključak- Piši, proljeće!

image

Stiže jaka užina /Meteociel

NESTABILNO VRIJEME, STIŽE JUGO

Vezano uz ciklonalni sustav na području zapadne Europe, vrijeme će u idućim danima u Dalmaciji biti sve nestabilnije, a oblaka na obzoru sve više i više. “Zahvaljujući“ spomenutom sustavu, već sutra će zapuhati jako jugo koje će u četvrtak još jačati i svoj vrhunac imati u večernjim satima, a nakon produženog vikenda, nema sumnje, meteoalarm će morati „zasukati“ rukave. Uz spomenutu sinoptičku situaciju i južinu, vrijeme će u Dalmaciji biti pravo proljetno, ali i poprilično „teško“ s obzirom na to da će biometeorološke prilike od sutra biti ozbiljno narušene. Spomenuli smo grupiranje oblaka, ali promjenjivost uključuje i sunčana razdoblja, kojih će svakako biti u idućim danima, naročito u petak i subotu, koji „mirišu“ na savršenost. S obzirom na njihov lokalni karakter, gdje će i koliko oborina biti, nemoguće je precizno reći.

image

PoČetkom idućeg tjedna nazire se nova destabilizacija vremena /Meteociel

Da vam dočaramo, mnoga će mjesta u Dalmaciji ostati potpuno suha (naročito uz obalu), dok će u nekima propisno pljusnuti. Sutra ujutro će najnepovoljnije vrijeme biti na krajnjem jugu zemlje, dok je velika vjerojatnost za lokalne grmljavinske pljuskove u unutrašnjosti Dalmacije. Noć na petak je, prema našim mišljenju, s najviše potencijala za lokalno izraženije grmljavinsko nevrijeme, stoga, u idućim danima redovito pratite službena upozorenja DHMZ-a na opasne vremenske prilike, kao i meteorološki radar, koji nije prognoza, već stvarno stanje zbivanja u atmosferi. Radar „glavu čuva“, naročito na moru! Temperature zraka u idućih 48 h bez veće promjene ili u blagom porastu, dok između jutarnjih i onih dnevnih temperatura zraka neće biti većih oscilacija. U petak stupanj-dva toplije, razvedrit će, jugo će prestati, pa je taj dan naš „ meteo favorit“ u ovom radnom tjednu.

NOVI TJEDAN, NOVA DESTABILIZACIJA VREMENA?

S obzirom na sve viđeno, mislimo da s vremenom u idućim danima možemo biti uvjetno zadovoljni, a s obzirom na naoblaku, sunčana razdoblja, jugo, proljetne pljuskove, slobodno možemo reći kako će u jednom trenutku ljubitelji svih tipova vremena doći na svoje. Atmosfera bi se, privremeno, trebala primiriti tijekom petka i subote, dok bi se već od nedjelje, dugoročnije gledajući, mogli vratiti na staro. Svi prognostički modeli suglasni su u tome kako se neko dugoročnije primirje u atmosferi ne očekuje, dapače, signali koje nam iz današnje perspektive „šalju“ prognostički modeli navode nas na razmišljanje kako bi početak idućeg tjedna mogao biti još nestabilniji, a pljuskovi sve češći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 10:25