StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Ivan Šolić ima loše vijesti: u Dalmaciju stižu pasje vrućine, bit će i preko 35! Evo kad nam točno dolazi toplinski udar

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
14. lipnja 2024. - 17:47

Proteklih dana u Lijepoj našoj odigravala se prava atmosferska "drama", pogdjegdje, na primjer na širem trogirskom području, u više činova i prizora. Nestabilnosti iz Zagore proširile su se u srijedu i četvrtak i na more, a novost je da ovaj put grmljavinski pljuskovi nisu zaobišli ni Split, koji se (istini za volju) zadnjih nekoliko puta doslovce "provukao". Glavni čin meteorološke drame odigrao se u našem susjedstvu, u Hercegovini, s filmskim olujnim oblakom (visine preko 10 km!) koji je, nažalost, poharao područje Gruda i Širokog Brijega i donio tuču koja je nanijela materijalnu štetu stanovnicima tog područja. Kad pogledamo bilancu meteoroloških zbivanja (najavljenih) u Lijepoj našoj, ostaje nam reći – kapa dolje prognozama!

PAKAO U NAJAVI, EUROPA METEOROLOŠKO ‘BURE BARUTA‘

Pogled na prognostičke karte je jasan, već dulje vrijeme trend je pritjecanja vrlo toplog, uskoro i vrućeg zraka sa sjeveroistoka Afrike. Vrhunac toplinskog vala nas, prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, očekuje sredinom tjedna, kad bi temperature u Dalmaciji, prvi put ove sezone, a neposredno prije kalendarskog početka ljeta, mogle prvi put ići preko +35 °C.

image

Stiže nam prvi ozbiljni toplinski val ove sezone /Pivotalweather_com

Trendovi su poprilično jasni i tu teško da će se nešto ozbiljnije promijeniti, u Dalmaciju stižu pasje vrućine, u Zagoru s ovim toplinskim valom vjerojatno i ekstremne vrijednosti temperatura zraka, naročito u njihovu prirodnom arealu, kotlinama kao što je, recimo, Zvonimirov grad Knin. Sve je manje sumnje, idućeg tjedna u Dalmaciji će se tražiti "bor više" ili svaka druga lokacija koja može pružiti spas od nesnošljivih temperatura zraka. "Bjanko" potpis na stabilnost vremena, nažalost, ipak ne možemo staviti jer, zanimljivo, dok Balkanski poluotok bude bilježio pozitivne temperaturne anomalije, u isto vrijeme u jugozapadnoj Europi bilježit će se osjetne negativne anomalije temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek.

image

Odstupanje temperatura /Pivotalweather_com

Svježe i nestabilno vrijeme u zapadnoj Europi visit će cijelo vrijeme kao Damoklov mač nad ostatkom Europe, uz mogućnost da se u posljednjoj dekadi lipnja proširi i na naše područje, a s obzirom na prethodno zagrijanu podlogu, svaki dolazak hladnijeg zraka potencijalna je opasnost, ali to sve zajedno još uvijek je u domeni "ako". Ono na što se sada svi zajedno moramo (meteo) fokusirati je velika vjerojatnost za prvi ozbiljniji toplinski val u Lijepoj našoj sredinom idućeg tjedna.

EURO PROGNOZA (VREMENSKA, NARAVNO)

Za sve one koji su na putu za Berlin, gdje će uživo gledati sraz "vatrenih" s "furijom", imamo uvjetno dobre meteorološke vijesti. Prvi dio dana bit će poprilično svjež i nestabilan, povremeno uz kišu i pljuskove i temperature zraka primjerenije jeseni nego ljetu. Dobra je vijest da bi se vrijeme u poslijepodnevnim satima trebalo popraviti, temperatura zraka porasti, a vremenske prilike za vrijeme odigravanja utakmice trebale bi biti izvrsne: temperatura zraka oko 20 °C, vlažnost zraka 50 posto, uz tanak sloj bezopasne naoblake, što će stvoriti uvjete da vrijeme ne skrene pažnju s utakmice.

image

Ivan Šolić Mali Vakula, snimio: Paun Paunović/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 17:48