StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIŽE LJETO

Mali Vakula otkriva kada nam dolaze prave vrućine: ‘Svi koji taj tjedan idu na godišnji jako su mudri!‘

Piše Šibenski.hr
11. lipnja 2024. - 18:37

Osvježenje bi se u srijedu ujutro trebalo proširiti i na obalu te na otoke, srijeda će u Dalmaciji biti vrlo nestabilan dan, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, naročito u jutarnjim satima. Slično vrijeme će se zadržati i tijekom četvrtka, kada je također moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Meteoalarm DHMZ-a ‘obojio‘ je žarkim bojama gotovo cijelu zemlju.

Tako svoju kratkoročnu prognozu za iduće dane započinje Ivan Šolić poznatiji pod zvučnim nadimkom Mali Vakula, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Mali Vakula dalje upozorava: - U kninskoj i splitskoj regiji postoji mogućnost obilnijih grmljavinskih pljuskova, uz mogućnost tuče, dok je u riječkoj regiji na snazi ozbiljno upozorenje na mogućnost za lokalne urbane i bujične poplave, uz veliku vjerojatnost grmljavine. U danima koji su pred nama atmosfera će se zaista ozbiljno destabilizirati. Također, za sjeverni Jadran na snazi je upozorenje na prolazno pojačanu (mjestimice i jaku) buru. Na sjevernom i srednjem Jadranu za sutra je na snazi upozorenje na mjestimice prolazno moguću pojačanu buru (na šibenskom području i jako jugo) uz maksimalne udare vjetra između 65-75 km/h. Zanimljivo, od upozorenja za opasne vremenske prilike za sutra, meteoalarm je ‘poštedio‘ samo krajnji sjever i jug zemlje. Oborine će u iduća dva dana biti lokalnog karaktera pa je njihovu točnu lokaciju (i količinu) nemoguće s velikom pouzdanošću istaknuti, ali ono što je sigurno, one će u danima koji su pred nama u nekim mjestima Lijepe naše biti vrlo izdašne!

No, iako je fokus na nestabilnostima, ni sunčana razdoblja neće izostati. Od petka napokon stižu dobre vijesti:

- Pogled na sinoptičke karte u petak obećava stabilizaciju vremena u Dalmaciji i pritjecanje sve toplijeg zraka, a sve bi moglo kulminirati idućeg tjedna, kada bi se, čini se vrlo mogućim u ovom trenutku, ponovno trebale vratiti prave ljetne temperature i vrućine zahvaljujući toplom zraku sa sjeveroistoka Afrike. Svježe i nestabilno vrijeme, u tom slučaju, trebalo bi se držati na sigurnoj udaljenosti, u zapadnoj i sjevernoj Europi. Vrijeme u idućem tjednu će se još analizirati, ali čini se da su svi oni koji su idući tjedan odlučili otići na godišnji odmor bili mudri, zaključio je Mali Vakula.

22. lipanj 2024 18:39