StoryEditorOCM
S mora i krajaISTINA JE U RAČUNIMA

Inflacija 7 posto?! Evo koliko su na Dan pobjede zaradili dalmatinski ugostitelji, razlika u odnosu na lani je enormna

Piše Maja Rilović Koprivec
8. kolovoza 2023. - 10:49

Prema podacima Porezne uprave  prošle subote, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, neradni dan trgovina itekako se osjetio na broju računa izdanih na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Usporedba podataka o fiskalizaciji za sve djelatnosti na 5. kolovoza ove godine u usporedbi s istim lanjskim datumom, pravi je pokazatelj koliko su zapravo poskupile upravo ugostiteljske usluge.

Ukupan broj fiskaliziranih računa 5. kolovoza bio je 204.150 računa, a njihov ukupan iznos bio je 7,69 milijuna eura, dok je na isti lanjski praznik broj fiskaliziranih računa bio 347.449, a ukupna iznos - 7,77 milijuna eura.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Iz podataka je vidljivo da je broj računa na isti dan bio manji za čak 41 posto, dok je iznos računa manji tek za jedan posto!  Budući da su prošle subote radili samo restorani, kafići i slični objekti i tek rijetke prodavaonice, jasno je da su veliku većinu ukupnog prometa ostvarili samo ugostitelji i da su se njihove cijene udvostručile u odnosu na 2022. godinu.

Podsjetimo, kako su u Dubrovniku na Dan pobjede bile otvorene tek benzinske postaje i dućani u marini i kampu, a u povijesnoj jezgri samo suvenirnica u Kneževu dvoru. Taj je prodajni subjekt u subotu ostvario čak triput veći promet nego dvije subote ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:02