StoryEditorOCM

Domaći recepti ipak su najbolji, zato guštajte u juhi, dinstanom kupusu i varivu od zelenih mahuna i junetine

Piše Native studio SD
2. veljače 2021. - 10:41

PRVI TJEDAN

PONEDJELJAK (1. veljače(

PALENTA I CRVENI UMAK OD PILETINE

  • Na maslinovom ulju peći piletinu isjeckanu na komadiće dok ne poprimi žutu boju
  • Izvaditi piletinu i dodati luk i mrkvu, te dodati i tikvicu kada luk malo zažuti
  • Potom dodati komadiće piletine i umak od rajčice te začiniti solju, paprom, bosiljkom te pirjati na laganoj vatri 15-20 min uz povremeno dodavanje vode
  • Poslužiti uz kuhanu palentu i zdjelicu zelene salate

UTORAK  (2. veljače)

RIŽOT S KOZICAMA I SALATA

  • Na maslinovom ulju popržiti luk i češnjak
  • Dodati plodove mora, kratko popržiti i dodati vino
  • Kada vino ispari, dodati rižu i miješati 1 minutu
  • Dodati i umak od rajčice te po potrebi dodavati vodu ili povrtni temeljac
  • Kuhati dok riža ne postane mekana
  • Začiniti sa solju, paprom, bosiljkom i servirati uz zdjelicu zelene salate

SRIJEDA   (3. veljače)

VARIVO OD GRAHA I LEĆE

  • Grah i leći ostaviti u vodi preko noći te iscijediti vodu
  • Staviti ih u novu vodu (da prekrije grah i leću), čekati da voda uskuha te kuhati još 45min
  • Na maslinovom ulju popržiti luk te kada zažuti dodati i mrkvu, češnjak i slaninu
  • Bilo bi poželjno zakuhati i temeljac
  • Nakon toga dodati ocijeđeni grah i leću te kuhati još 15ak min pokriveno
  • Dodati sol, papar, malo chilija
  • Poslužiti zajedno sa svinjskim odreskom
  • Njega peći klasično na tavi do smeđe boje

PETAK  (5. veljače)

BLITVA I SRDELE

  • Očistiti srdele, oprati ih i posušiti
  • Peći srdele na vrućem ulju te ih prebaciti na kuhinjski ručnik kako bi upile višak masnoće
  • Oprati blitvu i kratko kuhati u posoljenoj vodi
  • Pomiješati sa skuhanim krumpirom
  • Možete dodati i sitno sjeckani češnjak ako želite
  • Poslužiti srdele, blitvu i kruh

SUBOTA (6. veljače)

PIZZA S PIROVIM BRAŠNOM

SASTOJCI ZA TIJESTO: 400g pirovog brašna Vrećica suhog kvasca 1 žličica šećera 2,5dcl mlake vode 3 žlice maslinovog ulja 1 žličica soli NADJEV (moze biti i po vašoj zelji): Umak od rajčice, 200g ribanog sira, 2 velike konzerve tune, mala konzerva gljiva, 2 paprike, 1 luk, kukuruz

UPUTE:

  • U vodu umiješati kvasac, šećer i dvije žlice brašna. Dobro promiješati i čekati 5 min
  • Brašno prosijati u posudu, dodati sol i promiješati. U sredini napraviti rupicu, u nju dodati maslinovo ulje i vodu s kvascem
  • Promiješati tijesto, premjestiti na pult i mijesiti 5 min
  • Tijesto prebaciti u pobrašnjenu posudu, prekriti i čekati barem 1 h
  • Razvaljati tijesto, prebaciti u pleh i staviti sastojke po redu. Peći 25min na 200 stupnjeva

NEDJELJA (7. veljače)

INTEGRALNA TJESTENINA BOLOGNESE I SALATA

  • Na maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok luk ne zažuti
  • Dodati sitno sjeckani češnjak i mljeveno meso
  • Meso razbijati na manje dijelove i čekati dok ne dobije smećkastu  boju
  • Dodati otprilike pola vina i kuhati 15 min
  • Nakon što ispari, dodati umak od rajčice i kocku ili temeljac
  • Poklopit i  kuhat 1 sat. Začiniti po želji
  • Poslužiti uz tjesteninu i salatu

________________________________________________________________

DRUGI TJEDAN

PONEDJELJAK (8. veljače)

SLAGALICA OD PALENTE, ŠPINATA I SLANINE (10 porcija)

  • 400g palente potopiti s ½ litre vode i ostaviti sa strane 20 minuta
  • Očistiti 500g špinata, dodati mu 4 češnja češnjaka, sol i papar
  • U posudu s palentom dodati još 1dcl mlijeka, 0.5dcl maslinovog ulja i promiješati
  • Polovicu smjese s palentom usuti u posudu za pečenje i ravnomjerno posložiti
  • Dodati polovicu špinata, te na špinat naslagati 100g pancete i 100g ribane mozzarelle
  • Dodati i drugu polovicu palente, razmazati, dodati drugu polovicu špinata, 100g pancete i 100g mozzarele
  • Peći 25min na 200 stupnjeva. Servirati si jednu porciju, odnosno 1 komad slagalice

UTORAK (9. veljače)

BRUDET OD BAKALARA

  • Na maslinovom ulju popržite luk, pa češnjak te dodajte peršin i pelate rajčice
  • Posložite bakalar na komade i sačekajte par minuta
  • Zatim dodajte  krumpir na komade tako da zajedno s bakalarom budu prekriveni umakom te dodajte sol, papar, lovor.
  • Zatim dodajte bijelo vino te kuhajte dok krumpir ne bude sasvim mekan (oko 30min)

SRIJEDA (10. veljače)

TJESTENINA S GLJIVAMA I PANCETOM NA BIJELO

  • Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
  • Zatim dodati pancetu i gljive te pirjati 5min
  • Dodati bijelo vino, prekriti gljive, luk i pancetu i čekati dok sve vino ne ispari
  • Popapriti, dodati vrhnje za kuhanje i sjeckani peršin
  • Koristiti kao umak za tjesteninu.

ČETVRTAK (11. veljače)

GOVEĐA JUHA

  • Oprati meso i staviti u mlaku vodu
  • Kada voda zakipi, dodati sol, mrkvu, korijen celera i peršina, papar i luk
  • Nakon toga dodati kupus, celer i začine po želji
  • Poklopiti te kada voda zakipi lagano kuhati 2 sata
  • Nakon 2 sata, izvaditi meso, procijediti juhu te skuhati rezance
  • Govedinu poslužiti posebno uz prilog od kuhane brokule i krumpira

SUBOTA (13. veljače)

TELEĆI RIŽOT

  • Na maslinovom ulju popržiti luk i mrkvu
  • Dodati i teletinu na kockice te sve zajedno dinstati dok se teletina ne omekša
  • Dodati rižu i dodatni bijelo vino te čekati dok ne ispari
  • Nadoliti vode, mijeŠati i čekati dok se riža ne skuha

NEDJELJA (14. veljače)

TJESTENINA S AVOKADOM, PESTOM I PILETINOM

  • Skuhati tjesteninu i ispeći piletinu na kockice na tavi (prethodno ju marinirati)
  • Zgnječiti zreli avokado teg a pomiješati sa sitno sjeckanim češnjakom, bosiljkom, solju I paprom
  • Dodati i pesto, tjesteninu i piletinu te sve zajedno pomiješati

________________________________________________________________

TREĆI TJEDAN

PONEDJELJAK (15. VELJAČE)

PIRE OD BATATA, BATCI POHANI U PIROVOM BRAŠNU I KUHANA CVJETAČA

  • Pripremiti 3 posudice; s brašnom, razmućenim jajima sa solju i paprom i sa sezamovim sjemenkama
  • Uvaljati batke u svaku od posudica te ih posložiti na masni papir
  • Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta, dok batci ne zažute
  • Poslužiti uz pire od batata
  • U pire dodati imalo maslaca i ružmarina

UTORAK (16. VELJAČE)

ŠPINAT S KRUMPIROM I ORADA

  • Očistiti špinat i oguliti krumpir. Krumpir narezati na kockice i kuhati u vreloj vodi 10 ak min
  •  Dodati špinat i kuhati sve zajedno još 5 min
  • Procijediti vodu, začiniti maslinovim uljem i dodati sitno sjeckani češnjak
  • Ribu očistiti, dobro ju posušiti te ju lagano zarezati
  • Posoliti i peći na ulju15 ak min
  • Staviti ribu na kuhinjski ručnik da upije višak ulja, politi žlicom maslinovog ulja i poslužiti

SRIJEDA (17. VELJAČE)

TJESTENINA BOLOGNESE S PUREĆIM MESOM I SALATA

  • Na maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok luk ne zažuti
  • Dodati sitno sjeckani češnjak I mljeveno meso. 
  • Meso razbijati na manje dijelove i čekati dok ne dobije bijelu boju
  • Dodati malo vina i kuhati 15 min
  • Nakon što ispari, dodati umak od rajčice i temeljac
  • Poklopiti i kuhati dok puretina sasvim ne omekša
  • Začiniti po želji. Poslužiti uz tjesteninu i salatu

ČETVRTAK (18. VELJAČE)

VARIVO OD SLANUTKA I PROSA

  • Namočiti slanutak i isprati proso
  • Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
  • Dodati mu tanko rezanu mrkvu, paprika i pancetu
  • Nakon otprilike 5 min, dodati slanutak i proso, dodati vodu (ovisno kakvu gustoću želimo) i kuhati 20-ak min
  • Začiniti solju, paprom, crvenom paprikom, chilijem
  • Poslužiti uz kruh

PETAK (19. VELJAČE)

CRNI RIŽOT OD SIPE I SALATA

  • Očistiti sipu I izvaditi crnilo. Sipu izrezati na komadiće
  • Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
  • Dodati češnjak I sipu te lagano pržiti 5min
  • Dodati temeljac od ribe i kuhati još 10-ak min
  • Dodati rižu i kuhati dok se riža u potpunosti ne skuha uz povremeno dolijevanje vode i miješanje
  • Pet minuta pred kraj kuhanja, dodati sipino crnilo, peršin, sol i papar
  • Po želji, dodati još malo maslinovog ulja
  • Uz rižot poslužiti i salatu

________________________________________________________________

PONEDJELJAK (22. VELJAČE)

INTEGRALNA TJESTENINA U UMAKU OD JUNETINE

  • Skuhati tjesteninu
  • Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
  • Dodati češnjak i mrkvu. Nakon par minuta dodati i junetinu na kockice i dinstati 5 minuta
  • Uliti crno vino i čekati da ispari.
  • Nakon toga, dolijevati vodu dok meso potpuno ne omekša
  • Pred kraj kuhanja dodati umak od rajčice i začine (sol, papar, pesto, mljeveni klinčić, bosiljak)
  • Koristiti kao umak uz tjesteninu te uz obrok poslužiti zelenu salatu

UTORAK (23. VELJAČE)

VARIVO OD ZELENIH MAHUNA I JUNETINE

  • Popržiti luk na maslinovom ulju i dodati mrkvu
  • Nakon 2 min dodati sitno sjeckanu junetinu i pirjati 10-ak min
  • Zatim dodati češnjak i kratko pirjati
  • Dodati vodu i kuhati 20-ak min na laganoj vatri
  • Nakon toga, dodati zelenu mahunu i krumpir i umak od rajčice te kuhati još 15 min
  • Dodati sol, papar, chili

SRIDA (24. VELJAČE)

RIŽOT S ORASIMA I GLJIVAMA I SALATA

  • Prodinstati luk na maslinovom ulju
  • Dodati gljive i usitnjene orahe
  • Nakon 2 min, dodati i rižu te ju kratko pirjati
  • Dodati temeljac od juhe te kuhati dok riža ne omekša
  • Pred kraj kuhanja dodati ribani parmezan te poslužiti uz zelenu salatu

ČETVRTAK (25. VELJAČE)

TJESTENINA BOLOGNESE S PUREĆIM MESOM I SALATA

  • Na maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok luk ne zažuti
  • Dodati sitno sjeckani češnjak i mljeveno meso
  • Meso razbijati na manje dijelove i čekati dok ne dobije bijelu boju
  • Dodati malo vina i kuhati 15 min. Nakon što ispari, dodati umak od rajčice i temeljac
  • Poklopiti i kuhati dok puretina sasvim ne omekša. Začiniti po želji. Poslužiti uz tjesteninu i salatu.

SUBOTA (27. VELJAČE)

JUHA, DINSTANI KUPUS

  • Na maslinovom ulju pirjati luk dok ne zažuti
  • Dodati mrkvu na komadiće i popržiti 2 min. Dodati i komadiće krumpira i prokulice te podlijevati temeljcem
  • Kuhati 20ak min dok se povrće ne skuha
  • Izblendati smjesu štapnim mikserom, začiniti po želji

Dinstani kupus

  • Na maslinovom ulju popržiti luk te dodati mrkvu i pancetu
  • Nakon 2 minute dodati kupus i vino te čekati dok vino ne ispari
  • Začiniti po želji

NEDJELJA (28. VELJAČE)

PALENTA I PURETINA I UMAKU OD GLJIVA

  • Isjeckati puretinu na komadiće i začiniti po želji
  • Ispeći puretinu na tavi. Na maslinovom ulju popržiti gljive, zatim pancetu, pa češnjak. Smjesi dodati puretinu, uliti bijelo vino, vodu te kuhati 15 ak min
  • Dvije minute prije kraja kuhanja, dodati i vrhnje za kuhanje i parmezan
  • Skuhati palentu i poslužiti sve zajedno
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 15:30