PRVI TJEDAN
PONEDJELJAK (1. veljače(
PALENTA I CRVENI UMAK OD PILETINE
- Na maslinovom ulju peći piletinu isjeckanu na komadiće dok ne poprimi žutu boju
- Izvaditi piletinu i dodati luk i mrkvu, te dodati i tikvicu kada luk malo zažuti
- Potom dodati komadiće piletine i umak od rajčice te začiniti solju, paprom, bosiljkom te pirjati na laganoj vatri 15-20 min uz povremeno dodavanje vode
- Poslužiti uz kuhanu palentu i zdjelicu zelene salate
UTORAK (2. veljače)
RIŽOT S KOZICAMA I SALATA
- Na maslinovom ulju popržiti luk i češnjak
- Dodati plodove mora, kratko popržiti i dodati vino
- Kada vino ispari, dodati rižu i miješati 1 minutu
- Dodati i umak od rajčice te po potrebi dodavati vodu ili povrtni temeljac
- Kuhati dok riža ne postane mekana
- Začiniti sa solju, paprom, bosiljkom i servirati uz zdjelicu zelene salate
SRIJEDA (3. veljače)
VARIVO OD GRAHA I LEĆE
- Grah i leći ostaviti u vodi preko noći te iscijediti vodu
- Staviti ih u novu vodu (da prekrije grah i leću), čekati da voda uskuha te kuhati još 45min
- Na maslinovom ulju popržiti luk te kada zažuti dodati i mrkvu, češnjak i slaninu
- Bilo bi poželjno zakuhati i temeljac
- Nakon toga dodati ocijeđeni grah i leću te kuhati još 15ak min pokriveno
- Dodati sol, papar, malo chilija
- Poslužiti zajedno sa svinjskim odreskom
- Njega peći klasično na tavi do smeđe boje
PETAK (5. veljače)
BLITVA I SRDELE
- Očistiti srdele, oprati ih i posušiti
- Peći srdele na vrućem ulju te ih prebaciti na kuhinjski ručnik kako bi upile višak masnoće
- Oprati blitvu i kratko kuhati u posoljenoj vodi
- Pomiješati sa skuhanim krumpirom
- Možete dodati i sitno sjeckani češnjak ako želite
- Poslužiti srdele, blitvu i kruh
SUBOTA (6. veljače)
PIZZA S PIROVIM BRAŠNOM
SASTOJCI ZA TIJESTO: 400g pirovog brašna Vrećica suhog kvasca 1 žličica šećera 2,5dcl mlake vode 3 žlice maslinovog ulja 1 žličica soli NADJEV (moze biti i po vašoj zelji): Umak od rajčice, 200g ribanog sira, 2 velike konzerve tune, mala konzerva gljiva, 2 paprike, 1 luk, kukuruz
UPUTE:
- U vodu umiješati kvasac, šećer i dvije žlice brašna. Dobro promiješati i čekati 5 min
- Brašno prosijati u posudu, dodati sol i promiješati. U sredini napraviti rupicu, u nju dodati maslinovo ulje i vodu s kvascem
- Promiješati tijesto, premjestiti na pult i mijesiti 5 min
- Tijesto prebaciti u pobrašnjenu posudu, prekriti i čekati barem 1 h
- Razvaljati tijesto, prebaciti u pleh i staviti sastojke po redu. Peći 25min na 200 stupnjeva
NEDJELJA (7. veljače)
INTEGRALNA TJESTENINA BOLOGNESE I SALATA
- Na maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok luk ne zažuti
- Dodati sitno sjeckani češnjak i mljeveno meso
- Meso razbijati na manje dijelove i čekati dok ne dobije smećkastu boju
- Dodati otprilike pola vina i kuhati 15 min
- Nakon što ispari, dodati umak od rajčice i kocku ili temeljac
- Poklopit i kuhat 1 sat. Začiniti po želji
- Poslužiti uz tjesteninu i salatu
________________________________________________________________
DRUGI TJEDAN
PONEDJELJAK (8. veljače)
SLAGALICA OD PALENTE, ŠPINATA I SLANINE (10 porcija)
- 400g palente potopiti s ½ litre vode i ostaviti sa strane 20 minuta
- Očistiti 500g špinata, dodati mu 4 češnja češnjaka, sol i papar
- U posudu s palentom dodati još 1dcl mlijeka, 0.5dcl maslinovog ulja i promiješati
- Polovicu smjese s palentom usuti u posudu za pečenje i ravnomjerno posložiti
- Dodati polovicu špinata, te na špinat naslagati 100g pancete i 100g ribane mozzarelle
- Dodati i drugu polovicu palente, razmazati, dodati drugu polovicu špinata, 100g pancete i 100g mozzarele
- Peći 25min na 200 stupnjeva. Servirati si jednu porciju, odnosno 1 komad slagalice
UTORAK (9. veljače)
BRUDET OD BAKALARA
- Na maslinovom ulju popržite luk, pa češnjak te dodajte peršin i pelate rajčice
- Posložite bakalar na komade i sačekajte par minuta
- Zatim dodajte krumpir na komade tako da zajedno s bakalarom budu prekriveni umakom te dodajte sol, papar, lovor.
- Zatim dodajte bijelo vino te kuhajte dok krumpir ne bude sasvim mekan (oko 30min)
SRIJEDA (10. veljače)
TJESTENINA S GLJIVAMA I PANCETOM NA BIJELO
- Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
- Zatim dodati pancetu i gljive te pirjati 5min
- Dodati bijelo vino, prekriti gljive, luk i pancetu i čekati dok sve vino ne ispari
- Popapriti, dodati vrhnje za kuhanje i sjeckani peršin
- Koristiti kao umak za tjesteninu.
ČETVRTAK (11. veljače)
GOVEĐA JUHA
- Oprati meso i staviti u mlaku vodu
- Kada voda zakipi, dodati sol, mrkvu, korijen celera i peršina, papar i luk
- Nakon toga dodati kupus, celer i začine po želji
- Poklopiti te kada voda zakipi lagano kuhati 2 sata
- Nakon 2 sata, izvaditi meso, procijediti juhu te skuhati rezance
- Govedinu poslužiti posebno uz prilog od kuhane brokule i krumpira
SUBOTA (13. veljače)
TELEĆI RIŽOT
- Na maslinovom ulju popržiti luk i mrkvu
- Dodati i teletinu na kockice te sve zajedno dinstati dok se teletina ne omekša
- Dodati rižu i dodatni bijelo vino te čekati dok ne ispari
- Nadoliti vode, mijeŠati i čekati dok se riža ne skuha
NEDJELJA (14. veljače)
TJESTENINA S AVOKADOM, PESTOM I PILETINOM
- Skuhati tjesteninu i ispeći piletinu na kockice na tavi (prethodno ju marinirati)
- Zgnječiti zreli avokado teg a pomiješati sa sitno sjeckanim češnjakom, bosiljkom, solju I paprom
- Dodati i pesto, tjesteninu i piletinu te sve zajedno pomiješati
________________________________________________________________
TREĆI TJEDAN
PONEDJELJAK (15. VELJAČE)
PIRE OD BATATA, BATCI POHANI U PIROVOM BRAŠNU I KUHANA CVJETAČA
- Pripremiti 3 posudice; s brašnom, razmućenim jajima sa solju i paprom i sa sezamovim sjemenkama
- Uvaljati batke u svaku od posudica te ih posložiti na masni papir
- Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta, dok batci ne zažute
- Poslužiti uz pire od batata
- U pire dodati imalo maslaca i ružmarina
UTORAK (16. VELJAČE)
ŠPINAT S KRUMPIROM I ORADA
- Očistiti špinat i oguliti krumpir. Krumpir narezati na kockice i kuhati u vreloj vodi 10 ak min
- Dodati špinat i kuhati sve zajedno još 5 min
- Procijediti vodu, začiniti maslinovim uljem i dodati sitno sjeckani češnjak
- Ribu očistiti, dobro ju posušiti te ju lagano zarezati
- Posoliti i peći na ulju15 ak min
- Staviti ribu na kuhinjski ručnik da upije višak ulja, politi žlicom maslinovog ulja i poslužiti
SRIJEDA (17. VELJAČE)
TJESTENINA BOLOGNESE S PUREĆIM MESOM I SALATA
- Na maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok luk ne zažuti
- Dodati sitno sjeckani češnjak I mljeveno meso.
- Meso razbijati na manje dijelove i čekati dok ne dobije bijelu boju
- Dodati malo vina i kuhati 15 min
- Nakon što ispari, dodati umak od rajčice i temeljac
- Poklopiti i kuhati dok puretina sasvim ne omekša
- Začiniti po želji. Poslužiti uz tjesteninu i salatu
ČETVRTAK (18. VELJAČE)
VARIVO OD SLANUTKA I PROSA
- Namočiti slanutak i isprati proso
- Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
- Dodati mu tanko rezanu mrkvu, paprika i pancetu
- Nakon otprilike 5 min, dodati slanutak i proso, dodati vodu (ovisno kakvu gustoću želimo) i kuhati 20-ak min
- Začiniti solju, paprom, crvenom paprikom, chilijem
- Poslužiti uz kruh
PETAK (19. VELJAČE)
CRNI RIŽOT OD SIPE I SALATA
- Očistiti sipu I izvaditi crnilo. Sipu izrezati na komadiće
- Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
- Dodati češnjak I sipu te lagano pržiti 5min
- Dodati temeljac od ribe i kuhati još 10-ak min
- Dodati rižu i kuhati dok se riža u potpunosti ne skuha uz povremeno dolijevanje vode i miješanje
- Pet minuta pred kraj kuhanja, dodati sipino crnilo, peršin, sol i papar
- Po želji, dodati još malo maslinovog ulja
- Uz rižot poslužiti i salatu
________________________________________________________________
PONEDJELJAK (22. VELJAČE)
INTEGRALNA TJESTENINA U UMAKU OD JUNETINE
- Skuhati tjesteninu
- Na maslinovom ulju popržiti luk dok ne zažuti
- Dodati češnjak i mrkvu. Nakon par minuta dodati i junetinu na kockice i dinstati 5 minuta
- Uliti crno vino i čekati da ispari.
- Nakon toga, dolijevati vodu dok meso potpuno ne omekša
- Pred kraj kuhanja dodati umak od rajčice i začine (sol, papar, pesto, mljeveni klinčić, bosiljak)
- Koristiti kao umak uz tjesteninu te uz obrok poslužiti zelenu salatu
UTORAK (23. VELJAČE)
VARIVO OD ZELENIH MAHUNA I JUNETINE
- Popržiti luk na maslinovom ulju i dodati mrkvu
- Nakon 2 min dodati sitno sjeckanu junetinu i pirjati 10-ak min
- Zatim dodati češnjak i kratko pirjati
- Dodati vodu i kuhati 20-ak min na laganoj vatri
- Nakon toga, dodati zelenu mahunu i krumpir i umak od rajčice te kuhati još 15 min
- Dodati sol, papar, chili
SRIDA (24. VELJAČE)
RIŽOT S ORASIMA I GLJIVAMA I SALATA
- Prodinstati luk na maslinovom ulju
- Dodati gljive i usitnjene orahe
- Nakon 2 min, dodati i rižu te ju kratko pirjati
- Dodati temeljac od juhe te kuhati dok riža ne omekša
- Pred kraj kuhanja dodati ribani parmezan te poslužiti uz zelenu salatu
ČETVRTAK (25. VELJAČE)
TJESTENINA BOLOGNESE S PUREĆIM MESOM I SALATA
- Na maslinovom ulju pirjati luk i mrkvu dok luk ne zažuti
- Dodati sitno sjeckani češnjak i mljeveno meso
- Meso razbijati na manje dijelove i čekati dok ne dobije bijelu boju
- Dodati malo vina i kuhati 15 min. Nakon što ispari, dodati umak od rajčice i temeljac
- Poklopiti i kuhati dok puretina sasvim ne omekša. Začiniti po želji. Poslužiti uz tjesteninu i salatu.
SUBOTA (27. VELJAČE)
JUHA, DINSTANI KUPUS
- Na maslinovom ulju pirjati luk dok ne zažuti
- Dodati mrkvu na komadiće i popržiti 2 min. Dodati i komadiće krumpira i prokulice te podlijevati temeljcem
- Kuhati 20ak min dok se povrće ne skuha
- Izblendati smjesu štapnim mikserom, začiniti po želji
Dinstani kupus
- Na maslinovom ulju popržiti luk te dodati mrkvu i pancetu
- Nakon 2 minute dodati kupus i vino te čekati dok vino ne ispari
- Začiniti po želji
NEDJELJA (28. VELJAČE)
PALENTA I PURETINA I UMAKU OD GLJIVA
- Isjeckati puretinu na komadiće i začiniti po želji
- Ispeći puretinu na tavi. Na maslinovom ulju popržiti gljive, zatim pancetu, pa češnjak. Smjesi dodati puretinu, uliti bijelo vino, vodu te kuhati 15 ak min
- Dvije minute prije kraja kuhanja, dodati i vrhnje za kuhanje i parmezan
- Skuhati palentu i poslužiti sve zajedno