StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO

Morski pas usmrtio 59-godišnjeg turistu u blizini plaže Chateau-Royal; znate li tko je zadnji na hrvatskoj obali smrtno stradao od napada morskog psa i gdje?

Piše SD
20. veljače 2023. - 09:34

Morski pas ubio je 59-godišnjeg australskog turista nedaleko popularne plaže u francuskoj Novoj Kaledoniji. Ugrizao ga je nekoliko puta za ruke i noge, a nesretni je muškarac iskrvario na mjestu događaja. Australac je u trenutku napada bio 150 metara udaljen od prepune plaže, a ovo je već treći napad morskog psa u blizini plaže Chateau-Royal u tri tjedna.

Dvije osobe koje su plovile čamcem u blizini, pokušale su spasiti muškarca. Dovukli su ga na plažu, no reanimacija nije uspjela. Mnogi kupači svjedočili su stravičnom napadu pa su u panici bježali iz mora na obalu, a potom je policija evakuirala šire područje. BBC navodi kako je gradonačelnica Sonia Lagarde naredila zatvaranje većine plaža u tom području. Podignuti su i dronovi, pomoću kojih su uočena dva morska psa, prije nego što je operacija obustavljena zbog mraka, tvrdi lokalna policija.

Morski pas na tom je području 29. siječnja teško ozlijedio 49-godišnjeg plivača, a nekoliko dana kasnije napao je i jednog surfera. 

Nova Kaledonija je francusko prekomorsko područje koje se nalazi oko 1200 kilometara istočno od Australije. Grad od 270.000 stanovnika nalazi se na visokom 13. mjestu u svijetu po ukupnom broju napada morskih pasa, prema podacima Prirodoslovnog muzeja Floride koji vodi statistiku još od 1958. godine.

Kod nas su napadi morskih pasa na ljude iznimna rijetkost, a dosad ih je sa smrtnim posljedicama bilo ukupno šest, a nije nastradao ni jedan Hrvat. Zadnja osoba koja je smrtno stradala od napada morskog psa u Hrvatskoj je 21-godišnjeg Nijemac Rolf Schneider kojega je veliki bijeli pas napao 10. kolovoza 1974., u Lokvi Rogoznici kod Omiša. U pomoć mu je priskočio Talijan Vittorio Solinghi. On je mladića izvukao na obalu, no Schneider je ostao bez dijela noge i na plaži je iskrvario.

Od tada je zabilježen još samo napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa blizu uvale Stončice, 2008. godine. Morski pas ga je zgrabio za lijevu nogu i gotovo ju odgrizao. Do kosti mu je rastrgao mišić potkoljenice, teško ozlijedio arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo. Pesek je bio vojni specijalac i instruktor ronjenja Slovenske vojske. Nakon napada je ostao doživotni invalid, a živu glavu spasio mu je hitni helikopterski prijevoz sa Visa u KBC Split, gdje je operiran. Pesek je oko Visa ronio s podvodnom puškom, a morskog psa je vjerojatno privukla krv ribe koju je imao zakačenu o pojas.

17. travanj 2024 07:51