StoryEditorOCM
Zadar plus‘OPEN AIR‘

Završen trodnevni Fish & Jazz Festival: zadarski je Muraj zasluženo oživio!

Piše Zadarski.hr/TZGZ
10. lipnja 2024. - 10:49

Koncertom Sare i Jappe, kćeri i oca Brodarić, u subotu navečer završio je drugi Fish & Jazz Festival kojeg je organizirala Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s tvrtkom Cromaris, zadarskom tvrtkom koja je jedna od najvećih uzgajivača bijele ribe u Europi. Festival je završio kako je i počeo: opušteno uz puno dobrog, ležernog i svima poznatog jazza, ali i bluesa, u sjajnom prostranom ambijentu Bastiona sv. Roka na Muraju.

Upravo je promocija ovog središnjeg prostora Bedema zadarskih pobuna koji se pretvorio u atraktivnu open air koncertnu „dvoranu“ i najveći dobitak ovogodišnjeg Fish & Jazz Festivala. Zadarski bedemi su još 2017.godine dobili vrijedno priznanje – kao kulturno dobro uvršteni su na  UNESCO-v Popis svjetske baštine na listi „Obrambeni sustavi Republike Venecije u 16. i 17.st.“ Nakon toga su temeljito obnovljeni, uređeni i revitalizirani, ali su i dalje ostali pomalo skriveni, izvan glavnih zbivanja na Poluotoku. Džezerski i gastronomski trodnevni event otkrio je svu čaroliju Muraja i Bastiona sv. Roka, koji je konačno oživio na prekrasnim terasama dvaju ugostiteljskih objekata, Bastiani bara i Ferala. Sve tri večeri sjedeća su mjesta ispred festivalske  pozornice bila popunjena, isto je bilo na terasama tih ljetnih barova, a za sjedenje je dobro poslužio i ogradni zidić Muraja, pa čak i uređeni travnjak na kojem su se vudstokovski ispružili mladi turisti - ljetni nomadi.

Fileti Cromarisovih brancina i podlanica u burgerima ili s cous cous salatom s povrćem bili su slasni zalogaji na višesatnim koncertima, a pripremali su ih poznati kuhari Hrvoje Krajnović i Tihomir Bježančević. Originalne rukotvorine, prirodna aromatična ulja i nakit na prodajnim štandovima grupe mladih zadarskih kreativki i umjetnica zaokružili su ovogodišnji sjajni Fish & Jazz Festival.

Sara i Jappa bili su desert za kraj festivala, jer su s minimalističkom izvedbom – samo gitara i glasovi – ponudili izvanredni glazbeni doživljaj, pa je dobro znati da im uskoro izlazi i prvi album.

02. srpanj 2024 07:30