StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO&VIDEO

Zadarski plesni ansambl snimio video povodom Svjetskog dana plesa izvedbom na kamenim bitvama Nove rive

Piše Matea Bilosnić/ZPA
28. travnja 2020. - 08:38

Prošli petak je u ranu zoru, u savršenom miru i bez publike, Zadarski plesni ansambl izveo prostorni performans koji je poslužio kao podloga za kratki film kojim će se, pod posebnim uvjetima ove godine, obilježiti Međunarodni dan plesa u Zadru.

Međunarodni dan plesa ustanovio je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora. Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i probuditi one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal. Zadar, grad duge tradicije plesne umjetnosti, pridružuje se dosljedno od 1999. godine obilježavanju ovog, zaljubljenicima plesa, važnog datuma.

Zadarski plesni ansambl ove godine respektirajući situaciju u kojoj se nalazi cijela zemlja, pripremio je kratki film kao homage gradskim prostorima koji čine ovu lokalnu zajednicu posebnom. Velik prostor zadarske rive ispunili su plesači tjelesnim instalacijama u maniri site specific teatra. Izlazeći van okvira kazališta i zatvorenih prostora, ples je dobio novu dimenziju kroz skladne kompozicije tijela i pokreta, kamena i mora. Čistim i jednostavnim izrazom tijela, nenametljivo i u skladu s prostorom, pokret i ples ispunili su i zavladali živom scenografijom „najlipše rive na svitu“. Publike koja bi imala prilike vidjeti kako izgleda umjetnička intervencija u povijesni i suvremeni ambijent grada, nije bilo.

U izvedbi ovog performansa sudjelovalo je 24 člana Ansambla,a snimatelji su bili stalni suradnici Tomislav Kraljević Shome, Igor Petrovski, te Matea Bilosnić koja je ujedno i montirala kratki video. Koncept i režiju potpisuje Sanja Petrovski, a projekt je financiran od strane Zaklade Kultura nova i Ministarstva kulture RH.

24. travanj 2024 22:35