StoryEditorOCM
Zadar plusSTARTA U ČETVRTAK

Zabavne manifestacije, gastronomski užitci, ali i prijenos utakmica Vatrenih obilježit će ovogodišnji Advent u Zadru

Piše Iva Ivanac
21. studenog 2022. - 13:10

Brojne zabavne manifestacije, gastronomski užitci, ali i praćenje utakmica hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Katru obilježit će ovogodišnji Advent u Zadru koji počinje u četvrtak i traje sve do 7. siječnja.

- Unatoč specifičnim situacijama proteklih godina, prošle godine smo odradili uspješan Advent što nam daje za pravo da ove godine s dozom optimizma iščekujemo i ovogodišnju manifestaciju, kazao je direktor TZ grada Zadra, Mario Paleka dodajući kako je Advent u Zadru izrazito organizacijski zahtjevan. Kazao je i kako se nada da će ovogodišnja manifestacija utjecati na povećanje dolaska turista.

- Dvije pandemijske godine su srozale trend dolaska turista za vrijeme trajanja Adventa, a nadamo se kako ćemo ove godine imati pozitivne brojke u tom pravcu. Čast nam je i privilegija da s istim partnerima organiziramo Advent, ali nam je isto tako drago što su se u organizaciju Adventa ove godine priključile i hotelska grupacija Falkensteiner Hotels & Residences te hotel Kolovare, ali i Zadar Cruise Port - Global Ports Holding, koji je imao dinamičnu kruzersku godinu, istaknuo je direktor Paleka nadajući se kako ove godine neće biti vremenskih neprilika koje će utjecati na održavanje programa.

Direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić istaknuo je kako raspored blagdanskih kućica ostaje sličan kao prošle godine, s tim da su dvije kućice, radi boljeg ulaza na Advent i šireg mjesta ispred pozornice, prebačene kod Kneževe palače.

- U dva kruga iznajmljeno je svih 35 kućica, s prosječnom cijenom od oko 40 tisuća kuna, pa će u konačnici Tržnica Zadar od najma zaraditi nešto preko milijun kuna. Dio tih sredstava bit će potrošen za tehnički dio, a višak za programski sadržaj. Po ovome što smo vidjeli, gastronomska ponuda imat će noviteta i bit će bogatija nego prošlih godina. Danas završavamo spajanje kućica na instalacije, a korisnici će već od danas moći započeti s uređenjem kako bi sve do četvrtka bilo spremno, kazao je direktor Letinić.

Na dan otvorenja Adventa obilježava se i Dan grada Zadra i blagdana sv. Krševana koji počinje jutarnjom budnicom, nakon čega slijede svečana sjednica u HNK Zadar te brojni glazbeni, kulturni i zabavni programi.

- Na Kalelargi će se od 11:30 sati održavati Zadarski pijat, na kojem će učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, uz nastupe više zborova i društava, pripremati jela od bakalara i fritule. Sav prihod namijenjen je udruzi Svjetlo. Obilježavanje Dana grada završava početkom Adventa u 21 sat, kada će na Trgu Petra Zoranića nastupiti grupa Dalmatino. Već sljedećeg dana nastupa Jole, a u subotu u 11 sati otvara se uvijek omiljeni dječji Advent, rekao je pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković.

Što se tiče prijenosa utakmica, direktor Paleka je najavio mogućnost projekcija na video wallu nakon što se zadovolje tehnički parametri.

17. lipanj 2024 18:23