StoryEditorOCM
Zadar plusUOČI URBOFONA

Upoznajte Dienne: zadarsku kantautoricu koja će vas odvesti u poseban, magičan svijet ‘future popa‘! Evo kada je i gdje možete poslušati uživo

Piše Matea Magaš
18. siječnja 2023. - 21:53

Ako niste čuli za Dienne, vrijeme je! Glas ove zadarske kantautorice opojan je, a njene pjesme vode vas u jedan poseban, fantastični svijet koji vješto stvara ova 30-godišnjakinja, pravog imena Ines Piknjač.

Pretpremijeru svog nadolazećeg albuma imat će u četvrtak, 26. siječnja, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u sklopu prvog URBOFON LIVE-a. Glazbeni je to program koji za cilj ima razvoj urbane glazbene scene u gradu, umrežavanje lokalnih i gostujućih glazbenika i pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj.

- Da, imam tremu - priznaje nam odmah na početku razgovora ova simpatična Zadranka te odmah dodaje kako je unatoč tome - presretna.

- Ovo je prvi put da samostalno nastupam u svom gradu. Prije toga sam bila članica benda ”Rising Dream” te smo zajedno nastupali na raznim metal svirkama po gradu i županiji, ali i na svjetskim pozornicama. Ipak, ovaj mi je koncert nešto posebno... - ističe Ines koja priznaje da joj je iznimno drago da je Zadar dobio jedan urbani program.

Vjeruje kako će zadarska publika u velikom broju popratiti koncerte jer, tvrdi, zimi zaista nedostaje sadržaja za bilo koju vrstu umjetnosti.

image
Goran Kusec/Slobodna Dalmacija

- Znamo svi da grad, kao i većina Dalmacije, živi ljeti. No, to je ono što bi trebalo promijeniti, posebno zbog nas umjetnika koji želimo stvarati i želimo svojim sugrađanima pružiti nešto tih tmurnih, dosadnih zimskih mjeseci. Zato me veseli činjenica da postoje ljudi poput Maje Milin, kreativne direktorice programa URBOFON-a te Silvestra Petrova, predsjednika udruge Prizma, koji je prepoznao važnost stvaranja novog koncertnog programa. Ja sam ponosna što mogu biti dio toga i uvijek ću ih podržavati - rekla je Ines te dodala kako će ona dati sve najbolje od sebe i kako vjeruje da će publika to osjetiti i vratiti joj istom mjerom..

Kad smo ju upitali koju vrstu glazbe stvara, u koji bi se žanr svrstala, odgovorila je kako ona ne stvara glazbu s predumišljajem.

- Kako mi dođe, kako se osjećam, tako i stvaram... Neki su me glazbeni kritičari smjestili u ”future pop”, što mi zvuči baš dobro. Neki pak kažu da je to ”dark pop”. Što god bilo, neka vrsta popa je - pojašnjava nam Ines uz osmijeh.

Video spotove stvara sama, što ne čudi, s obzirom na to da se već duže bavi video-montažom. Pomaže joj i fotografkinja, prijateljica Andrea Mulder.

image

Andrea Mulder/Photo Art

Andrea Mulder/Slobodna Dalmacija

Još kao mlada, 18-godišnjakinja koja se tek preselila u Zagreb, znala je da se želi baviti glazbom.

- Društvo te često stavlja u neke kalupe koje moraš ispuniti, no ja sam jednostavno znala koji je moj životni put i znala sam da ga želim slijediti. Da kažem kako danas živim od svoje glazbe, lagala bih, no vjerujem da će i moje vrijeme doći. Bitno je konstantno raditi, stvarati, biti prisutan na sceni i neko će te već prepoznati. Znate kako to ide s glazbenicima, umjetnicima općenito, dugo se ne događa ništa, i tu trebaš ostati jak, jer se samo odjednom stvori prilika koja te ”izbaci u zvijezde” - govori Ines.

Većina joj je pjesama na hrvatskom jeziku iako je, priznaje, u početku pisala na engleskom.

- Jednostavno mi je bio bliži kao jezik, ipak sam ta generacija koja je odrasla uz njega, no odlučila sam, kad već živim u Hrvatskoj, da želim stvarati na svom jeziku. Ipak, na novom albumu naći če se i nekoliko pjesama na engleskom, koje ću također izvesti po prvi put i pred zadarskom publikom za tjedan dana. Baš se veselim – zaključila je Ines.

01. lipanj 2024 01:31