StoryEditorOCM
Zadar plusNOĆ ISTRAŽIVAČA

U Znanstvenoj knjižnici održana radionica za djecu: zašto znanstvenici dolaze u ovu ustanovu i što rade

Piše Zadarski.hr
26. rujna 2024. - 18:19

Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru svojom aktivnošću pridružila se u ovogodišnjoj Noći istraživača.

Europska noć istraživača predstavlja dugogodišnju inicijativu Europske komisije u području znanosti usmjerenu povećanju i razvijanju svijesti opće populacije o pozitivnoj ulozi i važnosti istraživanja u društvu te na povećanju interesa mladih za istraživačku karijeru.

image
Zgz/Slobodna Dalmacija

Ovom radionicom željeli smo otvoriti zadarsku Europsku noć istraživača kroz radionicu namijenjenu osnovnoškolskom uzrastu (posjetili su nas učenici 4. C razreda Osnovne škole Petra Preradovića sa svojom razrednicom). Radionicu su vodili Tomislav Blažević (Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru) i Ana Šitina Žepina (Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru).

Tema radionice je bila da osnovnoškolce upoznamo što u Znanstvenoj knjižnici rade znanstvenici, odnosno zašto znanstvenik ili znanstvenica dolaze u Znanstvenu knjižnicu Sveučilišta u Zadru.

Jedna od aktivnosti ovogodišnje Noći istraživača je i "Postani znanstvenik na jedan dan“ te kroz ovu aktivnost želimo polaznicima radionica prikazati kako znanstvenik istražuje, što sve koristi u svom istraživanju i kako Znanstvena knjižnica pomaže znanstvenicima u njihovom istraživanju.

Ova radionica dio je praktične nastave jer učenici uče kroz predmet Priroda i društvo što je to znanstvenik i što on radi pa im upravo ova radionica, razgovor i praktično iskustvo može približiti spoznaje kako jedan znanstvenik istražuje. Na radionici je osim interakcije s učenicima kroz razgovor održana i edukativna društvena igra.

image
Zgz/Slobodna Dalmacija
image
Zgz/Slobodna Dalmacija

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost Obzor Europa projekta Reconnect science with the blue society - Blue-connect 2.0, koja za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

26. rujan 2024 18:19