U Hotelu Kolovare održana je sjednica Skupštine Turističke zajednice Zadarske županije, nakon koje su svečano dodijeljene godišnje nagrade istaknutim pojedincima, ustanovama i tvrtkama za izniman doprinos razvoju i unapređenju zadarskog turizma u protekloj godini.
- Nakon toliko truda lijepo je vidjeti da to prepoznaje i netko izvana tvoje obitelji - našalio se za početak Krešimir Budiša, vlasnik imanja Lički sokol koji je preuzeo nagradu za unapređenje ponude u turistički nedovoljno razvijenim područjima. Naime, Lički sokol nalazi se nalazi se u blizini Gračaca, a kako nam je pojasnio vlasnik, osnovano je s vizijom razvoja novog turističkoj sadržaja koji njeguje autentični turizam, lokalnu hranu i običaje, i spaja ih na novi, jedinstven, zabavan, a opet miran i obiteljski način..
- Lijepo je da te bez ikakvog pitanja prepozna. Puno nam to znači i vjerujemo da će to sve izaći na dobro. Kad primiš ovakvu nagradu, za turizam u nepovoljnim područjima zaista jest vjetar u leđa jer nije lako otvoriti takvo što u nekom kraju koji nije toliko vičan turizmu. A opet, ovo je mjesto živi sva četiri godišnja doba, svako na svoj način, svako sa svojom pričom. Mislim da Lika nudi za svakoga po nešto i vjerujem u svjetlu budućnost - zaključio je Budiša.
Jedna od nagrađenih je i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge Proizvođača Paškog sira koja je u ime Udruge primila nagradu za očuvanje i promociju autentičnih delicija otoka.
Kako nam je priznala jako je počašćena i drago joj je da je TZ prepoznala njihov rad.
- Svaka ovakva nagrada i priznanje puno znači jer nam daje motivaciju za budemo još bolji! Ja sam stvarno uvijek skromna, ali danas ću ovako neskromno reći da je naša Udruga to i zaslužila jer zbilja kroz naš proizvod dajemo dodatnu vrijednost našoj destinaciji. Ljudi vole priču o proizvodu, vole doći na otok i vidjeti gdje se i kako proizvodi najbolji hrvatski sir. Vole ga kušati u autentičnom ambijentu i zato kažem da zasigurno dajemo cijeloj destinaciji dodatnu vrijednost - istaknula je.
Udruga proizvođača paškog sira osnovana je 2005. godine s ciliem zaštite i promocije paškog sira. Osnovni cilj je ostvaren 2019. godine, kada je paški sir zaštićen i dobio je oznaku izvornosti. Udruga okuplija proizvođače koji dijele istu misiju: očuvanje tradicionalnih metoda proizvodnje i osiguranje vrhunske kvalitete ovog jedinstvenog hrvatskog proizvoda. U udruzi se njeguju tradicionalne metode proizvodnje Paškog sira, koje se prenose s generacije na generaciju, osiguravajući autentičan okus i kvalitetu, posvećeni su očuvanju okoliša otoka Paga te promoviraju održive prakse u stočarstvu proizvodnji sira.
Ako ste ikad bili na Paklenici zasigurno ste sreli njezinog dobrog duha - u odori NP Paklenica, Antu Zuanovića od milja zvanog Antiša. Antiša gotovo 40 godina, uvijek s osmijehom na licu i dobre volje dočekuje posjetitelje na recepciji Nacionalnog parka Paklenica. Njemu ni kiša ni led, bura ni- toplinski valovi već 40 godina ne mogu umanjiti ni oslabiti volju za radom. Valjda je to tako kad si po Velebitom rođen.
- Volim ljude i volim rad s ljudima. Da nije tako ne bi ovoliko godina proveo tu! Isto tako, na prvom mjestu mi je i zaštita prirode, no moram spomenuti i drage kolege zbog kojih je tih 40 godina proletjelo - rekao je Antiša te dodao kako je postao svjedokom promjene ponašanja gostiju koji su se zaista promijenili.
- Mislim da je jednostavno došlo do smjene generacija. S njima treba raditi malo više, no ajde, imamo i mlađe kolege koji mogu preueti taj dio. Gosti su postali zahtjevniji. Ostaj kraće, u destinaciji, često su limitirani vremenom i žele puno više toga vidjeti i doživeti u tom manjem broju dana - rekao je te dodao kako unatoč tome ipak imaju osjećaj da se nalaze u Nacionalnom Parku i da paze na prirodu.
- Moram naglasiti da smo mi najposjećeniji NP u Hrvatskoj, ali i najveće smo hrvatsko penjalište. Jedna vrlo važna kategorija su pečnjači koji zaista paze na prirodu. Jednako tako imamo mnogo šetača, ljubitelja prirode koji također paze... - priznaje.
Ova mu je nagrada došla kao savršeni dar pred zasluženu mirovinu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....