StoryEditorOCM
Zadar plusHITCHCOCK NIGHTS

Razne aktivnosti i prezentacija filmova legendarnog redatelja Alfreda Hitchcocka povodom 60. obljetnice njegova boravka u Zadru

Piše B. Š.
22. kolovoza 2024. - 15:43

Ove godine Zadrani će od 25. kolovoza do 1. rujna opet moći uživati u Hitchcock nights, cjelotjednom programu s raznim aktivnostima i prezentacijom filmova legendarnog redatelja Alfreda Hitchcocka povodom 60. obljetnice njegova boravka u Zadru. Prošle godine povod je bio rođendan redatelja koji je ovaj grad proslavio tvrdnjom da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu.

Iva Bencun, direktorica Turističke zajednice Grada Zadra, kao domaćin je kratko izrazila zadovoljstvo što se jedan ovakav program održava u našem gradu.

- U interesu turističke zajednice je da se Zadar predstavi u svijetu, a Hitchcock je Zadar predstavio svojom slavnom izjavom. Puno veću težinu ima kad to kaže Hitchcock, nego kad mi sami hvalimo svoj grad, tako da nas je zadužio pa je lijepo da mu na ovaj način vratimo - rekla je Bencun.

Andrej Fric, voditelj Centra za nezavisnu kulturu i Kino Zone, zahvalio se Ministarstvu kulture, Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, a onda predstavio centralni, filmski dio programa.

- Otvaramo program u nedjelju s prezentacijom filma "Sjever-Sjeverozapad", akcijski, šijunski triler. U četvrtak 29. kolovoza je prezentacija filma "Opsjednut", film noir 1945. nastao, jedini dobitnik Oscara od ova tri, a u nedjelju film s kojime program završava "Nazovi M Radi Umorstva" kojemu je ove godine 70. godišnjica. Birali smo žanrovski, sve su trileri, a radi se o klasicima - rekao je Fric dodajući kako Alfred Hitchcock nisu samo filmovi već njegovo djelo obilježava i dramaturgiju koje će se program dotaknuti promocijom knjige "Predavanja o filmskom modernizmu" filmologa Nikice Galića.

Promocija knjige je na rasporedu 27. kolovoza u 19:30 u Muzeju antičkog stakla.

Sve prezentacije će se održati u 20:30 u Muzeju antičkog stakla, a nakon prezentacija, filmski afterparty će se održavati u Muro baru uz filmske koktele, a DJ će biti poznata fotografkinja Mare Milin koja će puštati filmsku glazbu jer je Hitchcock i tu ostavio svoj trag.

Također, Hitchcockova djela imala su utjecaj i na fotografiju pa je i tome posvećen dio programa.

U ponedjeljak 26. kolovoza u edukativnoj dvorani Kneževe palače održat će se izložba fotografija i proglašenje pobjednika.

- U natječaju su 84 fotografije, a ove godine će po prvi put biti izložen autoportret Alfreda Hitchcocka koji je nastao za vrijeme njegova boravka u Zadru, koji je poklonio obitelji Brkan - rekla je Nevena Štokić, voditeljica Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Predsjednik Udruge turističkih vodiča "Donat" Ivica Škriljevečki je kratko kazao kako je ovo vrlo zanimljiv turistički projekt, a on će s Trga Petra Zoranića voditi filmsku turu gradom.

- Hitchcockove filmove krasi jaka naracija, pa će Ivica u tom kontekstu održati filmsko vođenje gradom na hrvatskom jeziku u srijedu, a na engleskom jeziku u subotu - rekao je Andrej Fric.

Također, dio programa je i petodnevna radionica koju će voditi Dino JuliusLuka Hrgović, autori prvog našeg filma kojega je otkupio HBO. U radionici će sudjelovati učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Kroz radionicu će se kreirati kratki film koji će se prezentirati zadnjeg dana programa.  

Ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole Anamarija Ivković, istaknula je kako ovo nije prvi put da će učenici te škole sudjelovati u ovakvim audiovizualnim projektima i da je ovo četvrta godina partnerstva.

- Prošle godine naši učenici su imali zadatak redizajnirati plakate filmova Alfreda Hitchcocka, a ove godine će nakon gledanja ovogodišnja tri filma imati zadatak dizajnirati plakate za te filmove. Onda će se kroz rujan izložiti najuspješniji plakati.

Andrej Fric se zahvalio i Marasci u čijim pićima dobrodošlice će posjetitelji moći uživati, te Muzeju antičkog stakla na gostoprimstvu, dodajući kako je to možda i najbolja lokacija za prezentaciju filmova u gradu.

Cijena ulaznice je 10 eura, a mogu se kupiti na lokaciji sat vremena prije početka filma ili preko stranice CoreEvent.

27. rujan 2024 21:30