StoryEditorOCM
Zadar plusCENTAR IZVRSNOSTI

Prava priča: kako je zadarska Strukovna škola Europi uzela 30 milijuna kuna - ravnatelj Tomčić govori kako će novac potrošiti na dobrobit učenika!

Piše Matea Gugić
9. ožujka 2020. - 21:25

Bespilotne letjelice, razni roboti, hologram, električna vozila, hibridna vozila, vjetrogenerator, solarna klupa i rasvjeta, fotonaponski paneli... Ne, ne govorimo ni o kakvom SF filmu, već opisujemo sadržaj strukovne škole Vice Vlatkovića koja je u Hrvatskoj postala poznata kao jedna od najuspješnijih strukovnih škola.

Osim što od svojih učenika stvara kvalitetne i sposobne radnike kojih itekako manjka na tržištu, ova je škola postala centar izvrsnosti opremljen novim tehnologijama. Prošlog su tjedna pokazali da su i odlični u pisanju europskih projekta jer su od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobili 30 milijuna kuna europskog novca za uspostavu centra kompetentnosti iz područja strojarstva.

Razgovarali smo s ravnateljem Tihomirom Tomčićem koji školu vodi od 1995. godine te doznali na što će sve potrošiti novac.

- Neizmjerno smo sretni zbog ovoga i očekujemo da ćemo uspješno realizirati projekt. Uvijek smo težili najboljem, a tako je i sada. Dio novca, oko 5 milijuna kuna, uložit ćemo u građevinske radove jer ćemo nadograđivati postojeću školsku zgradu kako bismo izradili novu radionicu na dvije etaže. Na prvom će katu biti automehatronika, a na drugome kabinet i laboratorij za mehatroniku, što uključuje kombinaciju precizne mehanike, elektroničkih sustava kontrole i informatičke tehnologije za inteligentne sustave automatizacije. Veći dio novca, oko 24 milijuna kuna, namijenjen je nabavi najmodernije specijalne opreme za tu našu novu radionicu – pojasnio nam je ravnatelj Tomčić te dodao kako će se tu učenici usavršavati i u obradi metala.

- I na području zavarivanja želimo biti na visokoj razini kako bismo tržištu mogli ponuditi kvalitetnu radnu snagu. Uložit ćemo i u CNC strojeve koji su posljednji krik industrije 4.0. Bit će tu i 3D printera! Naravno, dio novca otići će i na opremu za instalacije vode, grijanja, plina klimatizacije... - razjasnio je Tomčić te istaknuo kako će izgradnjom ove radionice Škola Vice Vlatkovića još jednom biti u koraku sa svjetskim trendovima.

- Time ćemo ne samo našim učenicima ponuditi školovanje na najboljoj razini, već ćemo pomoći hrvatskom gospodarstvu jer je poanta ovog centra koji stvaramo da koristi svima! I učenicima, ali i nezaposlenima koji se žele prekvalificirati za strukovna zanimanja, te zaposlenima koji nemaju tehnološke mogućnosti koje ćemo za tri do četiri godine, kad završimo s realizacijom projekta, imati mi ovdje – zaključio je ravnatelj Tomčić. 

Uspjesi ne dolaze preko noći... ... a svi ne stanu u jedan tekst

Prva solarna punionica električnih automobila u Hrvatskoj otvorena je 2015. godine upravo u školi Vice Vlatkovića, a još 2013. godine srednjoškolci ove škole benzinski su auto pretvorili u električni. Iste su godine osvojili priznanje kao najbolja škola koja obrazuje za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj. Osim toga, škola izrađuje i svoje proizvode poput namještaja te kuhinja koja se prodaju na tržištu. Lani su zauzeli prvo mjesto po broju upisnih mjesta u Zadarskoj županiji, njih čak 215.

 

Zahvala

- Zahvaljujem našem osnivaču Zadarskoj županiji na potpori, ne samo u ovom projektu, nego i za cijelo vrijeme našeg rada. Također, velika zahvala ide i razvojnoj agenciji Zadra Nova i njihovim zaposlenicama Sanji Jerak i Marini Milovac, koje su nam pomogle izvršiti prijavu za dobiveni novac, a nastavit će nam pomagati i u realizaciji projekta – zahvalio je ravnatelj Tomčić te dodao kako su kao partneri na projektu sudjelovale i Tehnička škola, Srednja škola Biograd na Moru, Tehnička škola Rijeka i Industrijska škola Rijeka.

 

Zadar se može pohvaliti s dva centra kompetentnosti!

Zadarska županija ima dva centra kompetentnosti od ukupno 25 centara u Hrvatskoj. Strukovna škola Vice Vlatkovića 2018. godine imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstva, dok je Medicinska škola Ante Kuzmanića imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva. Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

24. lipanj 2024 15:50