StoryEditorOCM
Zadar plusUDRUGA VINUM

Najbolji na Adventu: Mistletoe ima najbolje vino, Picnic Winter House najbolje slano jelo, Finger bar najbolje slatko jelo!

Piše Zadarski.hr
12. prosinca 2021. - 19:08

Na Adventu je napravljen ozbiljan posao ocjenjivana gastro i eno ponude na kućicama, u organizaciji Udruge Vinum te uz potporu Udruge vinara Zadarske županije.

Osam članova ocjenjivačkog žirija istovremeno je ocjenjivalo ponudu kuhanih vina, kao i ponude slanih i slatkih jela, ali i autohtonost te ponude. Profesionalna su nepca ocjenjivala gastro ponudu i to zadarski chef Renato Kraljev, poznati kuhar Marko Perić,  zadarski kuhar i slastičar Mario Arbanas, te Marin Banović, nastavnik kuharstva u Srednjoj školi Biograd.

Za „tekući“ dio ponude na adventskim kućicama bili su zaduženi Manuela Plohl, osnivačica udruge Vinum i predavač na Wine Academy Croatia, Robert Plohl, vinski connoisseur, Filip Erceg, predsjednik udruge Vinum te Ivan Stiblik, sommelier i organizator poznate vinske manifestacije Zadar Wine Festival.

Ova je ekipa nekoliko sati, buri i hladnoći unatoč, obilazila sve adventske kućice i isprobavala ponudu za koju je zajednički zaključak žirija bio – da je iz godine u godinu sve bolja i bolja!

Imali su, rekli su nam, vrlo težak posao odabrati najbolje pa se u jednom trenutku dogodilo i „pripetavanje“ kuhanih vina kako bi konačno donijeli odluku. Naime, svatko se potrudio na svoj način obogatiti vino i učiniti ga zanimljivijim posjetiteljima koji su uvijek spremni probati nešto novo.

No kao i do sad, đir po kućicama je završio i žiri se morao odlučiti. A odlučio se da najbolje kuhano vino ima kućica Mistletoe, koja je i ranijih godina bila u tome uspješna, zatim slijedi Slavonska čarolija dok je na trećem mjestu Christmas night.

Najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu pića Adventa ima Picnic Winter House, a slijede ih Finger bar i Mala kućica. To pak znači da su ove tri kućice imale najveći izbora pića, bilo da se radi o vinima, koktelima ili žesticama.

Nakon đira po kućicama, ocjenjivački je žiri zaključio kako najbolje slano jelo ima Picnic Winter House čiji nam nagrađeni burger Blackie nije nepoznanica. Drugo mjesto u toj kategoriji pripalo je kućici Oštrozimlje s burgerom Stills, a treće La Famiglia meets Congo za burger La Famiglia.

Prvo mjesto u kategoriji slatkih jela osvojila je kućica Finger bar za tortu od sira, dok su na drugom i trećem mjestu Lord's house i Santa's house s najboljim fritulama.

„Ponuda jela je sve bolja, sve je više tih autohtonih namirnica, što smo u konačnici i ocjenjivali. Interes nam je da sve ono što proizvodimo u županiji, tu i prodajemo i da budemo prepoznatljivi“ - komentirao nam je nakon dodjele Renato Kraljev.

Osim kuhanih vina, ocjenjivački žiri po prvi je put ove godine birao i kućicu koja ima najautohtonija jela, odnosno najautohtonija pića.  U obje se kategorije žiri jednoglasno odlučio za Malu kućicu zbog jela divljači u pecivu od hrane, odnosno zastupljenosti zadarskih brendova pića.

„Smatram da smo došli do točke od koje je potrebno ići dalje i graditi autohtoni karakter Adventa i graditi njegovu prepoznatljivost. Međutim, samo smo jednu nagradu dodijelili jer znamo da još puno ugostitelja mora ubaciti u ponudu popriličan broj lokalnih proizvođača, što vina, što žestica, piva itd.  Što se tiče kuhanih vina, bilo je malo ponavljanja. Mistletoe, primjerice, ima dobru recepturu jer su nagrađeni i prije dvije godine. Neki su se podigli, neki su se možda mrvicu unazadili, međutim, generalno gledano, svi proizvođači kuhanih vina su jako napredovali od one prve godine kada smo ocjenjivali. Gotovo da smo imali veliki problem odabrati pobjednike i da se nismo mogli dogovoriti, na kraju smo čak imali i pripetavanje za prva tri mjesta“ – otkrila nam je članica žirija, Manuela Plohl.

I kuhari i vinari, zadovoljni viđenim i probanim, pozvali su i sve one Zadrane koji još nisu stigli do Adventa da ne čekaju ni trenutka već da se upuste u vlastito ocjenjivanje hrane i pića na kućicama i probaju sve te delikatese!

02. lipanj 2024 01:02