StoryEditorOCM
Zadar plusKRENULI TRUDOVI...

Mamu Barbaru Vukoja u Pakoštanima u automobilu ispred kuće porodio suprug Tihomir! Doveli su na svijet sami lijepu i zdravu djevojčicu Klaru

Piše Mišel Kalajžić
19. kolovoza 2024. - 13:59

Nevjerojatan, životni podvig, izveli su Barbara i Tihomir Vukoja iz Pakoštana. Njihovo treće dijete porodili su – sami, jer su Barbaru uhvatili trudovi u njihovoj kući u Pakoštanima. Nije bilo vremena za odlazak u udaljeni Zadar i tamošnje rodilište, pa je svoju suprugu porodio suprug Tihomir. Uz njegovu pomoć Barabara je donijela na svijet zdravu bebicu Klaru tešku 3,8 kg. Kad su stigli djelatnici Hitne pomoći u Pakoštane, mogla su samo konstatirati kako je bračni par koji već ima dvoje djece obavio besprijekorno posao! Dogodilo se to 16. kolovoza u jutarnjim satima. Planirali su da se djevojčica rodi dan prije na blagdan Velike Gospe, ali mala i hrabra svojeglava Klara odlučila je drugačije i rodila se dan kasnije i to u Pakoštanima, a ne u rodilištu kao sve ostale bebe. Hrabra kao i njeni roditelji, nema što!

image

Porod male Klare u Pakoštanima

Privatni Album Vukoja/Slobodna Dalmacija

- Trenutno sam super, idem po njih dvije jer danas izlaze iz bolnice pa ih moram dočekati i dovesti kući. Super mi je! Idemo doma, sve je super, mala nije dobila žuticu, odlično napreduje i sve je u redu. Rodila se sa 3,790 kg, dobra je. Imamo već dvoje djece i ja sam se protivio svaki put ići na porod, reka bi sebi „ne triba mi to...” I sad me spalo da sam bija na pravom porodu kao doktor, babica i sve. Sad kad je sve prošlo i iza nas mogu reći da se osjećam ponosno i sretno. Doktori su nam rekli da smo uspješno položili ispit. Idući put bi ipak išli u rodilište, jer sve je dobro kad dobro završi... Sve se to odigralo 16. kolovoza, beba se rodila oko 10.30 sati. Htjeli smo da bude na Veliku Gospu, ali nije beba htjela nego da bude po svome. Zove se Klara, još smo prije odlučili za ime. Sad se moramo svi skupa odmoriti nakon ove nevjerojatne avanture – kazao je presretni tata Tiho na putu prema zadarskom rodilištu.

Sve je počelo u petak ujutro kad mu je Barbara rekla da su počeli trudovi. Nije bilo panike, već su imali iskustva, pa je polako spremio ostalo dvoje djece, dao im doručak... Supruga se počela spremati za rodilište i Tiho je djecu odveo do svojih roditelja koji žive u blizini. Čim se vratio, Barbari su krenuli „pravi” trudovi! Počeli su je hvatati bolovi i shvatili su – to je to, beba stiže!

image

Porod male Klare u Pakoštanima

Privatni Album Vukoja/Slobodna Dalmacija

- Unatoč tome supruga je rekla da ne treba zvati Hitnu, moj brat nas je trebao odvesti u bolnicu. Ali onda je puknuo vodenjak i negdje na sredini skala žena mi je rekla da više ne može hodati. Pozvao sam Hitnu pomoć, a nju smo uspjeli spustiti s kata. Sjeli smo u automobil i krenuli, ali je dijete počelo izlaziti. Stali smo kod susjeda na parking, supruga je bila pribrana i rekla da donesemo vodu i plahte. Pri tome je cijelo vrijeme svih nas koordinirala što nam je činiti, priča Tihomir. Dobro su procijenili jer je do Zadra bila gužva na cesti, pa je bilo svakako bolje ostati i poroditi pred kućom.

- U jednom mi je trenutku rekla da pridržim dijete, da izlazi! Prošlo je sve to jako brzo, možda desetak minuta, a onda se stvorila i Hitna pomoć. Mislili su da se Klara tek treba roditi, a iznenadili su se kad su vidjeli da je već rođena, živa i zdrava. Sve je dobro prošlo, prerezali su pupčanu vrpcu i prevezli bebu i mamu u rodilište gdje su im svi čestitali – prepričao nam je Tiho nesvakidašnji podvig.

18. rujan 2024 08:05