Velikom feštom od janjetine koja se održava na Pijaci u centru grada jutros je počelo četvrto izdanje Festivala mesa Meat Me 4.0, turističkog-gasto eventa na kojemu se kroz pet dana predstavljaju gastronomska tradicija Zadra, njegove okolice, ali i cijele Dalmacije.
U početku zamišljen kao nepretenciozni boutique festival kojemu je cilj predstaviti lokalnu gastronomiju, Meat Me festival postao je izuzetno posjećena višednevna fešta na kojoj u mesnim jelima uživaju i domaći ljudi i brojni turisti, pogotovo susjedi iz Slovenije i Italije.
- Kad smo pokrenuli ovaj festival zajedno s partnerima ideja je bila gostima, koji se u postsezoni nalaze na našem području, ponuditi dodatan sadržaj i doživljaj kao što je to u predsezoni Tuna, sushi& wine festival. I ne samo gostima već i domaćim ljudima koje pozivam da dođu na Pijacu i budu dio ovog šušura koji je festival donio u srce grada. Imamo zaista puno toga za ponuditi na području gastronomije i Turistička zajednica Grada Zadra na toj promociji puno radi. Izdali smo gastro brošuru, uskoro i knjigu, rezultati se vide, a festival je odlično prihvaćen. Sa sjajnim turističkim brojkama koje imamo u ovom razdoblju, gdje smo pretekli rekordnu 2019. godinu, ideja o ovom festivalu bila je pun pogodak - kaže direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka.
Meat me festival svaki dan nosi drugu kulinarsku mesnu temu, a jela pripremaju poznati zadarski i gostujući kuhari u veliku pomoć učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. U utorak je poznati zadarski chef i profesor kuharstva Josip Vrsaljko pripremio dva jela od janjetine: tradicionalni janjeći ragu s bobom, graškom i krumpirom, jedno od najtipičnijih dalmatinskih jela „na žlicu“ te jedan od svojih autorskih radova – sous vide janjeći hrbat sa slavnim ovčjim sirom s otoka Paga.
Isto tako, zbog dalmatinske janjetine i Meat Me Festivala u Zadar je stigao i talijanski stručnjak za meso Fabrizio Nonis, koji će jednu od epizoda svoje emisije Beker on Tour posvetiti upravo Zadru i ovoj manifestaciji.
Festival ima i svoju humanitarnu notu jer se dio sredstava donira zadarskoj Ugostiteljskoj školi. Uz svakodnevne nastupe zadarskih DJ-, dva dana će obilježiti i večernji koncerti, najprije grupe Elemental u petak, a u subotu grupe Silente. Radno vrijeme Festivala je dvokratno, od 11 do 14 i od 18 do 23, te u petak i subotu do 24 sata.