StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO: USKORO 4. TUNA SUSHI & WINE FESTIVAL

Deset dana vrhunskog gastronomskog spektakla tune i plave ribe u Zadru!

Piše TZ Zadar
18. siječnja 2018. - 19:22
Gala večer u Arsenalu 04.02.2017 37

Izložbom fotografija „Fantastična tuna“ i službenim programom otvorenja od 11 sati u Kneževoj palači, u petak 2. veljače počinje četvrto izdanje „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ u Zadru. Uz obilje programa, radionica i jedinstvenog gastronomskog iskustva, ovogodišnji zadarski festival trajat će punih deset dana kao turistički spektakl koji predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana, zajedno s jedinstvenim gastronomskim doživljajem Zadra i njegova okruženja - stoji u objavi Turističke zajednice Grada Zadra, odaslane u četvrtak poslijepodne.

U novom i osvježenom izdanju TSWF je orijentiran na predstavljanje gastronomske i enološke ponude šire zadarske regije kroz zdrave domaće namirnice i proizvode poput plave ribe, vina, soli, sira, maslinova ulja i svih ostalih blagodati jadranskog i sjevernodalmatinskog podneblja, a svaki festivalski dan nudi drukčiji i bogatiji program.

Prva večer otvorenja 2. veljače rezervirana je za tradicionalnu gala večer u zadarskom „Arsenalu“, što je promjena u odnosu na dosadašnja izdanja festivala kada je spektakl u kultnom „Arsenalu“ bio ujedno i završni čin. Nakon gala večere, subotnje jutro 3. veljače rezervirano je za otvaranje kutka s gastronomskim kućicama u dvorištu palače Cedulin koje će tamo biti smještene do 11. veljače, zadnjeg dana festivala. Prezentirat će se uljari, vinari, solana, sirana, otočni proizvodi i autohtone namirnice zadarskog kraja i restorani uz svakodnevni program live cooking show i glazbeni program.

 

Osim zadarskih ugostitelja, ove će godine na festivalu sudjelovati ugostitelji iz cijele Hrvatske koji su prošlih godina pokazali veliki interes, ali zbog kraćeg trajanja TSWF nisu bili dio programa. Upravo to je jedan od razloga zašto je festival ove godine produžen na deset dana. Istog dana, u subotu ujutro, na Narodnom će trgu biti predstavljene japanske borilačke vještine u izvedbi zadarskih sportskih klubova – kyudo, aikido i kendo, a već od petka ujutro bit će otvorena i izložba u Kneževoj palači fotografa *Maria Kučera* pod nazivom „Fantastična tuna“.

Od prvog do posljednjeg dana TSWF-a, svi zadarski restorani koji sudjeluju na gala večeri i cooking show programu, u svojoj restoranskoj ponudi nudit će riblja jela po promotivnim cijenama. Od hrvatskih uzgajivača tune na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će „Jadran tuna“ iz Biograda i „Pelagos“ iz Zadra. U cjelokupnom programu, kao i svake godine, može se sudjelovati i na radionicama origamija, ali i posebnim jednodnevnim edukacijama za profesionalne kuhare. Ovoga puta držat će ih hrvatski chef David Skoko u „Falkensteineru“ na Boriku fokusirajući se na pripremu plave ribe.

TSWF organizira Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene. Sve informacije o festivalu možete pratiti ovdje: www.sushifest.zadar.travel

 

Spektakl u „Arsenalu“ 
Za cijenu ulaznice od 120 kuna na gala večeri u „Arsenalu“ 2. veljače moći će se kušati specijaliteti od tune i druge plave ribe uz povoljne cijene pića. U suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja i Cehom ugostitelja Zadar uživat će se i u performansu hrvatskih chefova, cooking duelu Hrvoja Zirojevića i Josipa Vrsaljka. Moderator večeri bit će poznati Luka Bulić, a prisutne će zabavljati i zadarski rock & blues bend „Jeremiah's“. Za poseban performans zadužen je i japanski umjetnik Kazuyuki Nihashia koji će pred publikom Arsenala izrađivati skulpture u ledu – najavljuju program otvaranja u Turističkoj zajednici grada Zadra.

 

Vrhunski riblji specijaliteti i zadarska vina 
Duga je lista hotela i top restorana u kojima će se odvijati programi ovogodišnjeg Tuna, Sushi & Wine Festivala, a pored gastro edukativnih i stručnih radionica, nudit će se riblji specijaliteti po promotivnim cijenama uz posebnu promociju na gala večeri u Arsenalu. Evo tko sve sudjeluje: Hertige hotel Maškovića han, Hotel Pinija Petrčane, Falkensteiner Borik, Hotel Bastion, Hotel Mediteran, potom restorani; Gladne oči, Harbor, Hedonist, 4. Kantuna, Bruschetta, Pjat, Atrij, Stipe (na Poluotoku), Skoblar, Foša, Kraljevski vinogradi, Roko, Sabunjar, Malo misto, Zračna luka Zadar, Arsenal, Fešta sa otoka Žuta, Dva ribara, Zadar Jadera, Art Kalelarga, Proto, Hotelijersko- turistička i ugostiteljska škola Zadar, Ginger Sushi iz Zagreba, Turisthotel, Catering Angelus i grupacija restorana Bota Šare iz Malog Stona, Dubrovnika, Splita, Zagreba, otoka Banje i Dubrovnika.

 

Eno gastro kutak u atriju palače Cedulin 
Eno gastro kutak u atriju palače Cedulin bit će otvoren cijelo vrijeme trajanja festivala svaki dan od 9:30 do 11 te od 18:30 do 20 sati. U subotu, 3. veljače otvara se ujutro kuharskom prezentacijom chefa restorana Foša iz Zadra, vrhunskog zadarskog ribljeg restorana koji je od samih početaka stajao na dispoziciji organizatorima i sudionicima festivala. Isto popodne pult za cooking-show preuzima chef iz poznate restoranske grupacije Bota Šare, a najavljuje i posebno iznenađenje - originalne stonske kamenice sljubljene s lokalnim začinima i vinima. Tek će se od vina ove godine imati što probati! Jednim svojim odabranim vinom, počevši od večere u Arsenalu pa sve do kušanja i prodaje u atriju palače Cedulin, prezentirat će se gotovo svi važniji vinari iz zadarskog kraja, i to redom Ker Vin i Badel 1862 iz Benkovca, Vina Vrsaljko iz Nadinskog blata, Vinarija Jokić i Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače, tradicionalni partneri TSW Festivala Kraljevski vinogradi iz Petrčana, Vinarija Degarra i Poljak Vina iz Zadra, UO Karaba iz Pakoštana te naposlijetku Vina Biograd.
24. studeni 2024 22:30