StoryEditorOCM
Zadar plusPOKRETOM I FINOM RIBOM NA TANJURU DO ZDRAVLJA

Da bismo bili zdravi i fit jedimo "kraljicu ribu" barem dvaput tjedno

6. listopada 2017. - 17:10
DI MARIS.JPG

Što trebamo jesti da bismo bili zdravi i fit? Mišići se započinju graditi na tanjuru, složit će se s time nutricionisti, kineziolozi i doktori. Mišići isto tako vole "jesti" proteine kojima obiluju meso, jaja, orašasti plodovi i kraljica nad svima njima – riba!

- Riba je izvor visoko vrijednih bjelančevina koje su lako probavljive i iskoristive. Našem probavnom sustavu potrebno je puno manje utroška energije za njihovu razgradnju i apsorpciju. Za proteine inćuna na primjer, tvrdi se da su jedan od najboljih u smislu regeneracije stanica i reparacije staničnog DNK. Uz to, smatram kako dobro i na vrijeme smrznuta riba, u odnosu na onu svježu, ne gubi puno od svojih prehrambenih vrijednosti, rekao nam je to zadarski doktor Darko Marđetko koji tvrdi da su omega ulja iz ribe možda najbolji imunološki lijek koji efikasno smanjuje i kontrolira upalne procese, smanjuje zgrušavanje krvi te, možda najvažnije, djeluje kao donor elektrona i na taj način održava stabilnu mikrostruju staničnih membrana. Doktor Marđetko svojim pacijentima savjetuje da ribu jedu svakodnevno u jednom obroku.

U potrazi za dobrobitima ribe u svakodnevnoj prehrani i izgradnji mišića obratili smo se i kineziologu Roku Dujiću, profesoru i vlasniku Elite Fitness studija.

- Proteini ribe su vrhunski izbor za izgradnju mišića jer su lakše probavljive od mesa, a u sebi sadrže zdrave omega 3 masne kiseline koje su dobre za krvne žile, točnije smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iz tog razloga preporučujem vježbačima u svom studiju bar dvaput tjedno riblji meni, govori Roko Dujić čija je glavna filozofija da trening nema toliko smisla bez dobre prehrane, a posebnu važnost u našem je razgovoru stavio na omega 3 masne kiseline koje su odlične za održavanje pokretljivosti zglobova.

Svaki peti odrasli Hrvat je pretio, a svako šesto dijete ima probleme sa težinom već i u vrtićkoj dobi. No tajna zapravo leži u tome da nam ne treba čudo da bismo bili zdravi i fit – potrebna nam je tek snaga volje za bavljenje tjelesnom aktivnošću i zdravi tanjuri na obiteljskom stolu. U tome nam može pomoći i zadarski brend DI Maris koji u svojoj ponudi nudi razne vrste ribe kao i poseban SeaFit program. Trgovina i distribucija smrznutom ribom primarna im je djelatnost, a građani Zadra njihove moderne ribarnice mogu posjetiti na gradskoj ribarnici, na tržnici City Gallerije i u Maraska parku.

- Nama je važno da kupcu pružimo najbolji omjer cijene i kvalitete i da s njim razvijemo prisan odnos, da nam vjeruje i da kad se poželi kvalitetne ribe, da se sjeti nas – zaključuje voditelj DI Marisa Luka Bolić.

18. travanj 2024 11:24