StoryEditorOCM
Zadar plusIZVRSNI REZULTATI

Cromaris nastavlja s rastom proizvodnje i izvoza te vrijednim inovacijama: Uzgojeni gof i zubatac od ovoga tjedna u ponudi na ribarnicama u Hrvatskoj

Piše M.K.
7. ožujka 2021. - 14:08

Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, najbrže je rastuća tvrtka te predvodnik u kvaliteti i inovativnosti proizvoda u industriji mediteranske ribe. Proteklu je 2020. godinu obilježila kriza izazvana koronavirusom, koja je pak prouzročila logističke izazove u distribuciji svježe i prerađene ribe te pad HORECA kanala na ključnim tržištima. To je zahtijevalo brzu prilagodbu u prodajnom portfelju, te organizaciji proizvodnje i distribucije.

Cromaris je i u takvim okolnostima, prema prvim nerevidiranim izvješćima, u 2020. godini ostvario prodaju od 10.376 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za devet posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 17 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe - fileta brancina, orade i hame, porasli su za 16 posto. Diferencirani proizvodi trenutno čine 48 posto udjela u prihodima od prodaje, što je u skladu s Cromarisovom strategijom razlikovnosti u odnosu na konkurenciju. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od dva posto. Prihodi od prodaje u 2020. godini iznose 512 milijuna kuna i osam posto su veći od prošlogodišnjih. Cromaris je u 2020. godini ostvario neto dobit u iznosu od 9,2 milijuna kuna.

Rast je nastavljen i u prva dva mjeseca 2021. Prodano je 1.379 tona i ostvaren količinski rast od 16 posto, odnosno rast prihoda od 18 posto, u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, koje, podsjetimo, nije bilo pod utjecajem koronakrize, dok je ove godine i dalje HORECA kanal zatvoren na svim ključnim tržištima. Rasli su i tržišni udjeli, prije svega na talijanskom tržištu. Nastavak pozitivnog trenda očekuje se i u sljedećim mjesecima.

Cromaris nastavlja i s inovacijama, pa je tržištu prije nekoliko tjedana ponudio uzgojenog gofa. Nakon orade, brancina i hame ovo je još jedna vrsta kvalitetne, nutricionistički vrijedne i gastronomski iznimno cijenjene ribe. Rezultat je to dvoipolgodišnjeg istraživanja Cromarisovih stručnjaka, navodi Goran Markulin, direktor Cromarisa te dodaje: „Uzgoj gofa je izazovan i znatno zahtjevniji od uzgoja orade, brancina i hame za koje su tehnološki procesi poznati i znatno razvijeniji. U uzgoju se koristi posebna hrana, a zbog osjetljivosti te vrste potrebna je dodatna pažnja u svim fazama uzgoja.“

Iako je glavnina namijenjena izvozu, gof je u ponudi i u Cromarisovim ribarnicama u Hrvatskoj. Prve reakcije kupaca su izrazito pozitivne. Dostupan je u kašeti kao klasična svježa riba, prosječne veličine oko dva kilograma, po cijeni od 124,99 kuna za kilogram. Za početak, godišnje se na ribarnice planira plasirati 50 do 100 tona.

Od sljedećega tjedna, Cromaris će svojim potrošačima nuditi i uzgojenog zubaca, čiji je eksperimentalni uzgoj u Cromarisu započeo još 2011. godine. Očekivati je da će obje proizvodne inovacije privući potrošače, ali i dobiti najviša svjetska priznanja za kvalitetu i okus proizvoda koje imaju i sve ostale Cromarisove uzgojne vrste - javljaju iz te uspješne tvrtke.

16. travanj 2024 06:01